Και οι στρατηγοί παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ

Και οι στρατηγοί παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ςΕυρύτατες διαστάσεις παίρνει το κύμα των αντιδράσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις παλινωδίες του για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσε η ρατσιστική Ακροδεξιά στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Υστερα από την «ανταρσία» διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, που παραιτήθηκαν από δύο συμβουλευτικά όργανα του Αμερικανού προέδρου αναγκάζοντάς τον να τα διαλύσει, χθες ήρθε η σειρά των στρατηγών.

Οι αρχηγοί του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, των πεζοναυτών και της εθνοφρουράς καυτηρίασαν, με σχόλιά τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ρατσιστές και τους νεοναζί, αφήνοντας έκθετο τον Αμερικανό πρόεδρο για τη μεσοβέζικη στάση του, χωρίς να τον κατονομάζουν. Με δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ κάλυψε απολύτως τους συναδέλφους του.

«Εθνική ντροπή» χαρακτήρισε, εξάλλου, τη στάση του Τραμπ για τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ ο πρώην διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν. Η αμφισβήτηση του Αμερικανού προέδρου διευρύνεται και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, με τελευταίο κρίκο της αλυσίδας τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «εξομοιώνει ηθικά» τους νεοναζί και τους ρατσιστές με τους δημοκρατικούς πολίτες που τους αντιτάσσονται.

Απαντώντας μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «αηδιαστικό ψέμα», υποστηρίζοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής «αναζητεί δημοσιότητα». Σε άλλα του σχόλια, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του και αποδοκίμασε την απομάκρυνση αγαλμάτων της Συνομοσπονδίας των νοτίων πολιτειών στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο από σειρά πόλεων, μιλώντας για τρέλα και υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία και η κουλτούρα αυτής της μεγάλης χώρας ακρωτηριάζονται».

Η κατακραυγή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε ακόμη και τον σκληροπυρηνικό σύμβουλό του Στιβ Μπάνον να αλλάξει θεαματικά στάση. Με συνέντευξή του σε αριστερής απόχρωσης ιστοσελίδα, ο Μπάνον διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο κορεατικό πρόβλημα και χαρακτήρισε «κλόουν» τους οπαδούς της ρατσιστικής και εθνικιστικής Ακροδεξιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή