Εντονη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εντονη νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχώρησαν χθες, κλείνοντας με απώλειες ύστερα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο παρατηρήθηκε μεγάλη νευρικότητα λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων. Τους επενδυτές ανησυχεί η αναταραχή στην κυβέρνηση Τραμπ μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ, οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν ως συνέπεια να παραιτηθούν μαζικά οι επιχειρηματίες-σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής οικονομικών συμβούλων του κ. Τραμπ, Γκάρι Κον, θα παραιτηθεί. Τελικώς, αποφάσισε να ανακαλέσει προσωρινά την απόφασή του, ενισχύοντας τη Γουόλ Στριτ. Ο κ. Κον έχει βαρύνοντα λόγο στις σχεδιαζόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Το κλίμα επηρέασαν, επιπλέον, και τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου φαίνεται ότι τα στελέχη της προβληματίζονται με τον αδύναμο πληθωρισμό, καθώς και η χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Σε αυτές τις συνθήκες ρευστότητας οι τιμές του χρυσού χθες εμφάνισαν άνοδο, επειδή το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Συν τοις άλλοις, στη Γηραιά Ηπειρο οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τα πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αφορούν την τελευταία προ των διακοπών συνεδρίαση της 20ής Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτά, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υπερβολική άνοδο του ευρώ προς το δολάριο. Αποτέλεσμα ήταν το ευρώ να κατρακυλήσει στα επίπεδα ναδίρ των τελευταίων τριών εβδομάδων προς το αμερικανικό νόμισμα.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην επόμενη δημόσια εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ, όταν θα παρευρεθεί στη συνάντηση κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα. Αναλυτές προβλέπουν πως η άνοδος του ευρώ πιθανώς να επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κάμψη της τάξεως του 0,6% έναντι του -0,7% του STOXX50 των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. O FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε χθες με πτώση 0,6% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,5%. Το ευρώ διαμορφώθηκε χθες προς το δολάριο σε 1,1746 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή