Πλήγματα για την AfD στη Γερμανία

Πλήγματα για την AfD στη Γερμανία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με παραπομπή για ψευδορκία απειλείται η Φράουκε Πέτρι, ηγέτις του ξενοφοβικού κόμματος στη Γερμανία, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή στη Σαξονία πρότεινε την άρση της ασυλίας της. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, η τοπική Βουλή θα μπορούσε όντως να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας της μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής αφού τον επόμενο μήνα η χώρα προσέρχεται στις κάλπες και το ξενοφοβικό κόμμα διεκδικεί αυτήν τη φορά με σοβαρές πιθανότητες την είσοδό του στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η έρευνα βασίζεται στις διαφορετικές καταθέσεις της Πέτρι και ενός άλλου κομματικού αξιωματούχου σχετικά με τη λίστα υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές του 2014. Σε μια άλλη εξέλιξη, γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι εξέχον στέλεχος της κομματικής νεολαίας είχε σχέσεις με ύποπτο για διενέργεια κατασκοπείας προς όφελος της Ρωσίας.

Η εβδομαδιαία επιθεώρηση Die Zeit έγραψε χθες ότι ο Μάρκους Φορνμάιερ, ηγέτης της Νεολαίας, βοήθησε στην ίδρυση φιλορωσικού think tank μαζί με τον Πολωνό Ματέους Πισκόρσκι, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Πολωνία τον Μάιο του 2016 με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας. Εκτοτε παραμένει υπό κράτηση, γεγονός που έχει εξοργίσει τη Μόσχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πισκόρσκι ήταν τακτικός καλεσμένος των κρατικών ρωσικών ΜΜΕ, όπου συνήθιζε να μιλάει για τον εθνικισμό στην Ουκρανία.

Η ρωσική επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν σταματάει εδώ. Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προχώρησε χθες στην αντεπίθεση μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε για τον διορισμό του στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι αντιδρούν με στόχο την επανεκλογή της Αγκελα Μέρκελ. «Δεν πιστεύω ότι το πόστο μου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εκλογές. Οι Γερμανοί έχουν συμφέρον για μια συνετή σχέση με τη Ρωσία», είπε. Πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, έχει διακόψει τις κοινές εμφανίσεις του με τον Σρέντερ, παρόλο που τον Ιούνιο ο πρώην καγκελάριος είχε απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή