Επιχείρηση «ελεύθερα πεζοδρόμια» του Δήμου Αθηναίων

Επιχείρηση «ελεύθερα πεζοδρόμια» του Δήμου Αθηναίων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων για «εκκαθάριση» των δημόσιων χώρων από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Οπως ανακοινώθηκε, από την αρχή της χρονιάς έως και τον Ιούνιο του 2017, η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας διενήργησε 3.314 ελέγχους για την παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου και με στόχο την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας και την ηχορρύπανση.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2017 διενεργήθηκαν 2.491 έλεγχοι νομιμότητας για παράνομα τραπεζοκαθίσματα σε καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία κ.ά., κατά 10% περισσότεροι σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (2.236 έλεγχοι). Σε 43 περιπτώσεις οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε επιχείρηση απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων και άλλων αντικειμένων που ήταν τοποθετημένα παρανόμως στον δημόσιο χώρο. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο υπάλληλοι του δήμου μάζεψαν τα τραπεζοκαθίσματα από γνωστό κατάστημα της πλατείας Κολωνακίου λόγω χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών του.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 επίσης διενεργήθηκαν 517 έλεγχοι σε περίπτερα, 111 σε εμπορικά καταστήματα, ενώ ελέγχθηκαν 570 καταστήματα για παράνομες διαφημιστικές επιγραφές. Παράλληλα η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας διενήργησε 237 ηχομετρήσεις σε μπαρ και χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ηχομέτρησης σε 97 κέντρα διασκέδασης και σε 79 από αυτά κινήθηκαν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες ποινικές κυρώσεις. Η Δημοτική Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα ύψους 57.710 ευρώ για 178 παραβάσεις σε ζητήματα καθαριότητας (το 52% εξ αυτών για παρεμπόδιση αποκομιδής, το 29% για εγκαταλελειμμένο όχημα, το 8% για παράνομη αφισοκόλληση και φέιγ βολάν, το 5% για απορρίμματα εκτός κάδου και το 8% για ογκώδη αντικείμενα), ενώ έκανε και 1.611 συστάσεις εφαρμογής του κανονισμού. «Σε κάθε περιοχή της Αθήνας που έχει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχουν και προβλήματα», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς. «Στο Γκάζι για παράδειγμα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηχομέτρηση. Ξεφεύγουν πάρα πολύ στο θέμα του ήχου, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και οι ταράτσες. Αντίστοιχα στο Κολωνάκι το βασικό πρόβλημα είναι η κατάληψη των πεζοδρομίων. Δεν αφήνουν χώρο να περάσει ο πεζός ή ο άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, ενώ υπάρχει μόνιμη κατάληψη της όδευσης των τυφλών. Σε άλλες περιοχές έχουμε πολλές αυθαίρετες κατασκευές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή