Εξώδικη διαμαρτυρία της «Ελληνικός Χρυσός» προς Καμμένο, Σταθάκη, Φάμελλο

Εξώδικη διαμαρτυρία της «Ελληνικός Χρυσός» προς Καμμένο, Σταθάκη, Φάμελλο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο επέδωσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Αφορμή, οι πρόσφατες δηλώσεις τους για την επένδυση στη Χαλκιδική, τις οποίες η «Ελληνικός Χρυσός» τούς καλεί να ανασκευάσουν, ζητώντας παράλληλα να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Διαφορετικά, θα προβεί, όπως υποστηρίζει, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Αιτία για την εξώδικη πρόσκληση προς τον κ. Καμμένο είναι οι δηλώσεις του για «ξέπλυμα χρήματος» και «απάτη» που έκανε η εταιρεία, καθώς και όσα δήλωσε για «τεράστια οικολογική καταστροφή» που θα συντελεστεί εάν η εταιρεία προχωρήσει στην επιφανειακή εξόρυξη χρυσού. Η εταιρεία υπεραμύνεται των πρακτικών που ακολουθεί, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι απολύτως ψευδείς και διατυπώνονται με αόριστο τρόπο και χωρίς να συνοδεύονται με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Η εταιρεία παραπέμπει στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν, όπως σημειώνει, ως απόλυτα νόμιμες και συμβατές με το περιβάλλον οι διαδικασίες εξόρυξης χρυσού, καθώς και στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της επένδυσης. Περαιτέρω, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η νομιμότητα των ενεργειών της τέθηκε ως πρόκριμα από το ΣτΕ, όταν κλήθηκε να αποφανθεί για την εκτέλεση και τη λειτουργία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» με το Δημόσιο, ενώ ο όλος σχεδιασμός του έργου αξιολογήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο ότι στηρίχθηκε στις αρχές της ορθολογικής αξιοποίησης των εθνικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία προς τον κ. Σταθάκη, η εταιρεία διαμαρτύρεται για την «αναιτιολόγητη και παράνομη καθυστέρηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των τριών αδειών που απαιτούνται για τη συνέχιση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (τροποποιητική-συμπληρωματική άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών, την παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού για τη μονάδα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στις Σκουριές). Η «Ελληνικός Χρυσός» κάνει λόγο για παραβίαση από την πλευρά του Δημοσίου των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή του για έκδοση όλων των αδειών του έργου.

Σε ό,τι αφορά την εξώδικη πρόσκληση προς τον κ. Φάμελλο, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, η εταιρεία παραπέμπει στις ενέργειες που έχει κάνει για την έγκριση προσαρτήματος τεχνικής μελέτης της μονάδας μεταλλουργίας, η οποία επεστράφη από τον υπουργό, απόφαση που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το ΣτΕ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και σύμφωνα με τον νόμο δυνατό για την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρνείται αδικαιολόγητα να χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση τεχνικής μελέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή