Με μπούργκα γυναίκα γερουσιαστής στην Αυστραλία

Με μπούργκα γυναίκα γερουσιαστής στην Αυστραλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένη κατακραυγή προκάλεσε η έλευση μιας γερουσιαστού στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας με μπούργκα. Στόχος της γυναίκας ήταν να κάνει σαφέστερο το μήνυμά της για εθνική απαγόρευση της ισλαμικής κάλυψης της κεφαλής.

Η Πολίν Χάνσον, μέλος του κόμματος One Nation, που τάσσεται κατά των μουσουλμάνων και της μετανάστευσης, κάθησε στο κοινοβούλιο με το ένδυμα να την καλύπτει ολόκληρη, από το πρόσωπο μέχρι τους αστραγάλους, επί δέκα λεπτά προτού τελικά το βγάλει, καθώς σηκώθηκε προκειμένου να εξηγήσει ότι θέλει να απαγορευτούν αυτά τα ενδύματα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζορτζ Μπράντις καταχειροκροτήθηκε όταν δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιβάλει τέτοια απαγόρευση, κατακεραυνώνοντας τη Χάνσον ότι έκανε μία «επίδειξη» που προσέβαλε την αυστραλιανή μουσουλμανική μειονότητα. Ο πρόεδρος της Γερουσίας δήλωσε ότι η ταυτότητα της Χάνσον είχε αναγνωρισθεί προτού αυτή μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Την ίδια στιγμή, μία ακόμα Αυστραλή υπουργός δήλωσε ότι πιθανώς η εκλογή της στο κοινοβούλιο να είναι άκυρη λόγω της διπλής της υπηκοότητας. Στην ίδια περίπου υπόθεση, που έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση, εμπλέκονται ακόμα έξι βουλευτές.

Η Φιόνα Νας, αναπληρώτρια επικεφαλής του κόμματος Νάσιοναλς, δήλωσε στη Γερουσία ότι ενημερώθηκε ότι πιθανώς να έχει βρετανική υπηκοότητα επειδή ο παππούς της ήταν Σκωτσέζος. Ωστόσο επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση της πριν από την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα την ενημερώσει αν η εκλογή της είναι άκυρη.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αυστραλίας άρχισαν να ψάχνουν την οικογενειακή ιστορία των 226 ομοσπονδιακών βουλευτών, όταν ένα μέλος του Κόμματος των Πρασίνων –ο γερουσιαστής Σκοτ Λούντλαμ– εξελέγη τρεις φορές μέλος της Βουλής κατά την τελευταία εννεαετία, παρότι ήταν πολίτης της Νέας Ζηλανδίας. Πάντως, επικριτές των συνταγματικών προβλέψεων επισημαίνουν ότι αυτά δεν ταιριάζουν πλέον στην πολυπολιτισμική Αυστραλία και στις ανάγκες της, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει γεννηθεί στο εξωτερικό ή τουλάχιστον έχει έναν γονιό που γεννήθηκε στο εξωτερικό.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης των Νάσιοναλς, Μπάρναμπι Τζόις, δήλωσε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο ότι ανακάλυψε πως λόγω καταγωγής είναι Νεοζηλανδός, καθώς ο πατέρας του είχε γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.

Αν τελικά ο Τζόις εξαναγκαστεί σε παραίτηση, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ μπορεί να χάσει την πλειοψηφία της μίας έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου τα κόμματα χρειάζονται πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσουν. Οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση θα αντικατασταθούν από μέλη των κομμάτων τους, εάν αποδειχθεί ότι η εκλογή τους δεν ήταν νόμιμη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή