Η κυβέρνηση σε ρυθμούς ΔΕΘ και Μακρόν

Η κυβέρνηση σε ρυθμούς ΔΕΘ και Μακρόν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την επόμενη Τρίτη αναμένεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η κυβέρνηση, η οποία, έπειτα από την αναγκαστική ενεργοποίηση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, δείχνει να έχει επανέλθει σε κλίμα διακοπών. Σύμφωνα με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη και Τετάρτη, προγραμματίζονται οι πρώτες συσκέψεις του κ. Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι μηχανές για το δύσκολο πρόγραμμα που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Στην ατζέντα του πρωθυπουργικού επιτελείου βρίσκονται, κατ’ αρχήν, δύο βασικές ενότητες: η προετοιμασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, και η μετάβαση, αμέσως μετά, του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα να είναι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κάποιο ζήτημα σχετιζόμενο με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά προσδοκά το βασικό θέμα να είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, που θα σηματοδοτήσει ότι, πλέον, η χώρα και η οικονομία έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και απολαύουν της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη έχοντας στις αποσκευές του προς ανακοίνωση εκεί συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες γαλλικών εταιρειών που θα αφορούν έργα στη συμπρωτεύουσα, πιθανότατα τον ΟΛΘ.

Αξιολόγηση προτάσεων

Στις συσκέψεις της προσεχούς εβδομάδας θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση των φακέλων με προτάσεις που έχει ζητηθεί από όλους τους υπουργούς να ετοιμάσουν. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ το αφήγημα εξόδου της χώρας από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα και την προτεραιότητα σε δράσεις που θα συμβάλουν στη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας. Πέραν των μεγάλων επενδύσεων, στον σχεδιασμό για τη ΔΕΘ δίδεται μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση ενός πακέτου παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ιδιαίτερα βαρύτητα δίδεται από την κυβέρνηση στην αύξηση της απασχόλησης και ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο κυβερνητικό αφήγημα ότι αργά αλλά σταθερά μειώνονται οι δείκτες της ανεργίας και πως υπάρχει δυναμική αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Προκειμένου να σηματοδοτηθεί η έναρξη της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να δοθεί ιδιαίτερος χαρακτήρας στη φετινή παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και σε αντίθεση με τη σχετική υποβάθμιση της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, φέτος η παραμονή του κ. Τσίπρα να παραταθεί πέραν του Σαββατοκύριακου και για συμβολικούς λόγους ανάδειξης της σημασίας της συμπρωτεύουσας, που, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήδη έχει σηματοδοτηθεί με τη λειτουργία πρωθυπουργικού γραφείου εκεί.

Πέραν αυτών, σε ένα παράλληλο επίπεδο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεχιστούν οι εξορμήσεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, αρχής γενομένης από την Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσουν η Θράκη και η Θεσσαλία. Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι να διατηρηθεί η πρωτοβουλία στη διαμόρφωση της ατζέντας της επικαιρότητας, εστιασμένης στην επιστροφή στης χώρας και της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή