To Brexit αυξάνει τα ενοίκια στη… Φρανκφούρτη

To Brexit αυξάνει τα ενοίκια στη… Φρανκφούρτη

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η Φρανκφούρτη έχει, αναμφίβολα, τις καλύτερες προδιαγραφές για να προσελκύσει τις τράπεζες που θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο μετά το Brexit. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μελλοντική τους έδρα εντός Ε.Ε. θα είναι η έδρα της ΕΚΤ, οι δημοτικές αρχές της Φρανκφούρτης ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τα στελέχη των τραπεζών, καθώς προσβλέπουν σε οφέλη για την οικονομία της πόλης.

Οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης, όμως, ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη ζωή τους, όπως η άνοδος του κόστους της στέγης σε μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης. Τα ενοίκια έχουν αρχίσει να αυξάνονται και η άφιξη υψηλόμισθων τραπεζιτών που θα μπορούν να διαθέσουν πολύ περισσότερα από τους κατοίκους της ενδέχεται να τα οδηγήσει στα ύψη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, πολλοί κάτοικοι της Φρανκφούρτης εκφράζουν φόβους ότι θα εκδιωχθούν από την πόλη τους. Δεν συμφωνούν, άλλωστε, με τις δαπάνες που κάνουν οι Αρχές της πόλης με τα χρήματα των φορολογούμενων Γερμανών για να υποδεχθούν τους τραπεζίτες.

Διαμαρτυρίες

Τελευταία έχουν εμφανιστεί αρκετές οργανώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες ζητούν από τις Αρχές να ανακόψουν την εκτίναξη των ενοικίων. Διοργανώνουν, παράλληλα, έξω από πολυτελείς κατοικίες, σειρά διαδηλώσεων τις οποίες προγραμματίζουν για τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσουν με τις ημέρες κοντά στις βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας στη WSJ, μέλη αυτών των οργανώσεων υποστηρίζουν πως η εταιρεία ακινήτων Rohleder and Paz GbR αρνείται να επιδιορθώσει ζημιές ως οφείλει, ώστε να αναγκάσει τους ενοικιαστές να φύγουν και να τα νοικιάσει με πολύ υψηλότερα μισθώματα στους τραπεζίτες. Επικρίνουν, μάλιστα, τον δήμαρχο της Φρανκφούρτης Πίτερ Φέλντμαν, επειδή μετέβη προσωπικά στο Λονδίνο για να προσκαλέσει τους τραπεζίτες και δαπανά χρήματα των φορολογουμένων σε έργα που έχουν τον ίδιο στόχο.

Κι ενώ στην πόλη οικοδομούνται ολοένα και περισσότερες κατοικίες που απευθύνονται σε μεσαία εισοδήματα, δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Πολλά από τα κτίρια που χτίζονται αυτή τη στιγμή απευθύνονται στους επίδοξους ενοικιαστές που θα έρθουν στην πόλη μετά το Brexit: τους υψηλόμισθους τραπεζίτες.

Ο πληθυσμός της Φρανκφούρτης ανέρχεται σε 730.000 κατοίκους και έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία λόγω των μεταναστών. Οπως, όμως, επισημαίνει η WSJ, η πόλη δεν είναι μεγάλη και ο χώρος για ανέγερση κατοικιών είναι αρκετά περιορισμένος. Το πρόβλημα της στέγης στην πόλη αντανακλά, άλλωστε, και την πληθώρα των κτιριακών εγκαταστάσεων γραφείων. Υπολογίζεται ότι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης πρέπει να οικοδομηθούν ακόμη περίπου 36.000 κατοικίες.

Σύμφωνα με τη μεσιτική JLL, τα ενοίκια στη Φρανκφούρτη έχουν αυξηθεί κατά 45% την τελευταία δεκαετία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές για την αγορά διαμερίσματος έχουν υπερδιπλασιασθεί και φτάνουν στις 4.550 ευρώ το τ.μ.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι αν εισρεύσουν στην πόλη περίπου 5.000 τραπεζικοί υπάλληλοι, οι τιμές των διαμερισμάτων θα αυξηθούν κατά ακόμη 4%. Το πρόβλημα δεν μπορούν να λύσουν τα κτίρια που χτίζονται αυτήν τη στιγμή, καθώς πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες που θα έχουν κόστος δυσπρόσιτο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αντίμετρα

Οι δημοτικές αρχές της πόλης δηλώνουν πως έχουν γνώση του προβλήματος της στέγασης. Προσπαθούν, μάλιστα, να το αντιμετωπίσουν μετατρέποντας κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων σε πολυκατοικίες με διαμερίσματα αλλά και επιδοτώντας τα ενοίκια για τους κατοίκους της πόλης με χαμηλό εισόδημα. Το πρόβλημα της στέγης στη Φρανκφούρτη δεν έχει προσλάβει εθνικές διαστάσεις. Είναι, ωστόσο, πολιτικά ευαίσθητο τόσο για τις τοπικές αρχές όσο και για την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής το Βερολίνο έχει αποφύγει να υποστηρίξει απροκάλυπτα τον αγώνα που κάνουν οι Αρχές της Φρανκφούρτης για να προσελκύσουν τους τραπεζίτες του Λονδίνου. Σύμφωνα, όμως, με το σχετικό ρεπορτάζ της WSJ, παρασκηνιακά αναζητεί τρόπους για να καταστήσει τη χώρα όσο μπορεί πιο ελκυστική στους τραπεζίτες. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα τις οποίες το Βερολίνο εξετάζει, μεταξύ άλλων, και την προοπτική να θεσπίσει ειδική νομοθεσία ευνοϊκή για τους υψηλόμισθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή