ΗΠΑ: Δεκαετίες ρατσισμού με διάλειμμα ανεκτικότητας

ΗΠΑ: Δεκαετίες ρατσισμού με διάλειμμα ανεκτικότητας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1952, ο θρυλικός τραγουδιστής της αμερικανικής φολκ μουσικής Γούντι Γκάθρι διαμαρτυρήθηκε με τους στίχους του απέναντι στον αποκλεισμό μαύρων και ισπανόφωνων από το συγκρότημα 1.800 διαμερισμάτων στο οποίο διέμενε. Εργολάβοι και διαχειριστές του συγκροτήματος ήταν ο Φρεντ Τραμπ και ο γιος του, Ντόναλντ.

«Φαντάζομαι ότι ο γερο-Τραμπ ξέρει πόσο ρατσιστικό μίσος έσπειρε σε αυτό το χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών, χωρίζοντας ανθρώπους με το χρώμα, εδώ στο Μπιτς Χέιβεν», έλεγε ο Γκάθρι στο τραγούδι «Old Man Trump». Μερικά χρόνια αργότερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης έστειλε στους Τραμπ δύο ελεγκτές, έναν λευκό και έναν μαύρο. Ο λευκός βρήκε αμέσως διαμέρισμα, ενώ ο μαύρος ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο.

Το 1973, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή εναντίον των Φρεντ και Ντόναλντ Τραμπ για «άρνηση ενοικίασης σε μαύρους», ενώ ύστερα από χρόνια δικαστικής διαμάχης ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αγοράσει διαφημίσεις σε τοπικές εφημερίδες, στις οποίες διαβεβαίωνε το κοινό ότι η εταιρεία του δεν θα κάνει διακρίσεις.

Τη δεκαετία του 1990, ο Τραμπ ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και εξέφραζε συχνά φιλελεύθερες απόψεις. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η λέσχη Mar-a-Lago, που ίδρυσε ο Τραμπ στη Φλόριντα το 1995, καλωσόριζε Εβραίους, μαύρους και ομόφυλα ζευγάρια, πελατεία που έως τότε έβρισκε κλειστές τις πόρτες των άλλων λεσχών του Παλμ Μπιτς.

Παρ’ όλα αυτά, συνεργάτες του έλεγαν ότι εξέφραζε συστηματικά στερεοτυπικές αρνητικές απόψεις για τις φυλετικές μειονότητες. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους Μεξικανούς «εγκληματίες και βιαστές» και έδωσε υποσχέσεις για τον αποκλεισμό των μουσουλμάνων. Κάποιοι υποστηρικτές του Τραμπ, όπως ο Αφροαμερικανός συντηρητικός σχολιαστής Αρμστρονγκ Ουίλιαμς, υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ «απλώς δεν μπορεί να συγκρατηθεί και μιλάει ακατάπαυστα χωρίς να καταλαβαίνει την ιστορία του νεοναζισμού». Αλλοι, αντιθέτως, θεωρούν ότι αυτά λέει γιατί αυτά πιστεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή