Δεν θα γίνει νέος πόλεμος στην Κορέα

Δεν θα γίνει νέος πόλεμος στην Κορέα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. ΗΠΑ και Νότια Κορέα προχωρούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τις πιέσεις από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα να ματαιώσουν τα γυμνάσιά τους. Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις, που ξεκινούν τη Δευτέρα και τις οποίες η Πιονγιάνγκ θεωρεί προετοιμασία για εισβολή. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ διεμήνυσε ότι η διεξαγωγή τους δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Οσο παραμένει η απειλή της Βόρειας Κορέας, πρέπει να διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό ετοιμότητας για να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την απειλή», είπε χαρακτηριστικά.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Κίνα από τις «λανθασμένες», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν, των περιπολιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και της ανάπτυξης συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα. Ολες αυτές οι δραστηριότητες των ΗΠΑ έχουν ευρεία αρνητική επιρροή στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, σχολίασε Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters. Πάντως, και οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον μοιάζουν να αποδοκιμάζουν την κλιμάκωση της ρητορικής εκ μέρους των ΗΠΑ. «Μπορώ να πω ότι δεν θα γίνει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε χθες ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Γιάε-ιν. Παράλληλα δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να επιδιώξει την έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσει σε κάποια κίνηση απέναντι στην εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα. «Κανείς δεν μπορεί να λάβει απόφαση για στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη δική μας συναίνεση», δήλωσε ο Μουν.

«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν δηλώσει πως, ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, μια απόφαση θα ληφθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας και αφού έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της», προσέθεσε ο Μουν. Το μήνυμα φαίνεται ότι έχει λάβει και ο Λευκός Οίκος, όπου ο σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση. Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας λόγω του βεληνεκούς του πυροβολικού της Πιονγιάνγκ που φθάνει έως την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, είπε ο Μπάνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή