Κορυφώνονται οι ελλείψεις στις αιμοδοσίες

Κορυφώνονται οι ελλείψεις στις αιμοδοσίες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται τα προβλήματα που καταγράφονται το φετινό καλοκαίρι σε νοσοκομεία της χώρας λόγω της έλλειψης αίματος. Εκτός από τις διαμαρτυρίες πολυμεταγγιζόμενων ασθενών για προσκόμματα στη θεραπεία τους, κάποια νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να αναβάλλουν προγραμματισμένα χειρουργεία ασθενών.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, «για τις επόμενες 2-3 ημέρες είναι προγραμματισμένα 30 χειρουργεία, αλλά με βάση τα στοιχεία από το Τμήμα Αιμοδοσίας οι μονάδες αίματος που έχει το νοσοκομείο δεν επαρκούν ούτε για τα μισά χειρουργεία. Συν το γεγονός ότι υπάρχουν εφημεριακές ανάγκες σε αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να αναβάλλονται χειρουργεία και να προγραμματίζονται ξανά από Δευτέρα. Εάν όμως ένα ορθοπεδικό περιστατικό όπως το κάταγμα περιμένει και άλλες ημέρες για χειρουργείο, εκτός του ότι δεσμεύει μία κλίνη νοσηλείας, μπορεί και να είναι επικίνδυνο κατά κάποιον τρόπο για τον ασθενή».

Κάθε χρόνο, η περίοδος από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι «δύσκολη» για την αιμοδοσία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελβετία, από την οποία εισάγουμε 2.000 μονάδες αίματος σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποστέλλει 200 μονάδες λιγότερες, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στις μονάδες ασθενών με μεσογειακή αναιμία, αφού το εισαγόμενο αίμα καλύπτει τις δικές τους ανάγκες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό να προσφέρει αίμα για τις ανάγκες ασθενών με μεσογειακή αναιμία του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Οι 700 ασθενείς που παρακολουθούνται στη μονάδα ενημερώθηκαν ότι θα τους παρέχεται από το νοσοκομείο μόνο μία μονάδα αίματος για κάθε μετάγγιση, έναντι 2-3 που χρειάζονται. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ Ιωάννα Μυρίλλα, «η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί ακόμα, αν και δεν υπήρξε αναβολή μετάγγισης σε ασθενή. Απλώς όσοι δεν κατάφεραν να βρουν αιμοδότη από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, έλαβαν μία μονάδα».

«Δεν έχουμε την αίσθηση των πολύ μεγάλων ελλείψεων προηγούμενων ετών, ή τουλάχιστον δεν μας έχουν αναφερθεί», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Χάρις Ματσούκα. Ως απόδειξη αυτού αναφέρει τον σχετικά μεγάλο αριθμό δειγμάτων μονάδων αίματος που αποστέλλονται στο ΕΚΕΑ για μοριακό έλεγχο. Τον Δεκαπενταύγουστο το ΕΚΕΑ έλαβε 700 δείγματα από την Αττική, που σημαίνει ότι γίνονται αιμοληψίες. Το ΕΚΕΑ απέστειλε αρχές Ιουλίου σε εθελοντές αιμοδότες μηνύματα SMS με έκκληση για προσφορά αίματος και η ανταπόκριση αυτών τις πρώτες 15-20 ημέρες έφτασε στο 3%. Επιπλέον, διοργάνωσε 20 πολιτικές και 30 στρατιωτικές αιμοληψίες (επιπλέον των προγραμματισμένων από τα νοσοκομεία), ενώ είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τα νοσοκομεία, προσφέροντας αίμα στον βαθμό των δυνατοτήτων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή