Ματιές στον κόσμο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο κυβερνητικό κέντρο του Οσλο

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η μεγάλη αρχιτεκτονική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Οσλο έχει ήδη μεταμορφώσει το παράκτιο μέτωπο της πόλης με τη νέα Οπερα και τα νέα μουσεία. Τα σχέδια για αναμόρφωση του κυβερνητικού κέντρου της νορβηγικής πρωτεύουσας είναι μια επιβεβαίωση για τη σοβαρότητα με την οποία η χώρα ξανασχεδιάζει την πρωτεύουσά της. Το Οσλο αποκτά σταδιακά μητροπολιτικά χαρακτηριστικά. Το νέο συγκρότημα που θα είναι η έδρα της κυβερνήσεως είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων, το οποίο υπολογίζεται να παραδοθεί το 2027 με έναρξη εργασιών οικοδόμησης το έτος 2020.

Εως τώρα η κρατική κατασκευαστική εταιρεία Statsbygg έχει καταλήξει σε δύο προτάσεις. Η μία προέρχεται από την Team Ubris (που βασίζεται στην επανεισαγωγή μεγάλων δημοσίων χώρων στο κέντρο της πόλης) και η άλλη πρόταση προέρχεται από την G8+ (που βασίζεται στη δημιουργία νέας κεντρικής πλατείας). Στο κυβερνητικό κέντρο θα συνυπάρχουν διάφορα υπουργεία.

Το σύνολο της έκτασης στην οποία θα δημιουργηθεί το νέο κέντρο ανέρχεται σε 150.000 τ.μ. και θα προσφέρει περίπου 5.700 θέσεις εργασίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο στην ιστορία της Νορβηγίας. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την αποκατάσταση τριών υπαρχόντων κτιρίων και την προσθήκη έξι νέων κτιρίων στην ιστορική περιοχή Regjeringskvartalet.

Το Οσλο έχει μεταβάλει τη διεθνή εικόνα του τις τελευταίες δεκαετίες με τη συστηματική αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου και την προσθήκη νέων κτιρίων δημόσιας αρχιτεκτονικής γοήτρου. Παράλληλα, η ευημερία της χώρας έχει προσελκύσει επενδυτές στον ιδιωτικό τομέα που έχουν πλέον αποτυπώσει στη νορβηγική πρωτεύουσα ένα ευκρινές πλέον αποτύπωμα στην post-Μillennium εποχή. To 2018 αναμένεται να ανοίξει το νέο Μουσείο Εdvard Munch, αφιερωμένο στον εθνικό ζωγράφο της Νορβηγίας. Είναι ένα νέο κτίριο σχεδιασμένο από τους Ισπανούς Herreros Arquitectos, που κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό ήδη από το 2009, αλλά το έργο είχε καθυστερήσει για λόγους τεχνικούς και οικονομικούς. Τα εγκαίνια του Μουσείου Munch στην παράκτια ζώνη, κοντά στην Οπερα, θα σηματοδοτήσουν συμβολικά την αρχιτεκτονική ανάπλαση του Οσλο, που αλλάζει πλέον ταχύτατα.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Η ζωή πριν από 200 χρόνια

Αυτός ο κόκκινος αχυρώνας, γραφικό κατάλοιπο μιας περασμένης εποχής, αποτελεί τμήμα του ανοικτού μουσείου στο Στέρμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το Old Sturbridge Village αναπαριστά με ακρίβεια τη ζωή στην αγροτική Νέα Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλον τον χώρο, να μπουν στα κτίσματα, να περιεργαστούν αντικείμενα, εργαλεία και έπιπλα, αλλά και να διασταυρωθούν με ανθρώπους ντυμένους με τα καθημερινά ρούχα του 1810.

ΓΟΥΕΚΦΙΛΝΤ

Η Ινδία του Χάουαρντ Χότζκιν

Η σταθερή επιρροή που εξασκούσε η Ινδία στον σπουδαίο Βρετανό ζωγράφο Χάουαρντ Χότζκιν (1932-2017) εξετάζεται διεξοδικά στην Hepworth Wakefield, στο Γιόρκσαϊρ. Είναι η πρώτη έκθεση με αυτό το θέμα. Ο Χότζκιν είχε επισκεφθεί την Ινδία για πρώτη φορά το 1964 και έκτοτε επέστρεφε σχεδόν κάθε χρόνο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, παρουσιάζει πάνω από 35 έργα ζωγραφικής, σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Χότζκιν καθώς και σελίδες ημερολογίου.

ΖΙΒΕΡΝΙ

Henri Manguin

Χαρακτηρισμένος από τον Γκιγιόμ Απολινέρ ως αισθησιακός ζωγράφος, ο Henri Manguin (1874-1949) άφησε ισχυρό αποτύπωμα στις αρχές του 20ού αιώνα όταν οργανώθηκε το κίνημα των Fauves. Επηρεασμένος από τους ιμπρεσιονιστές και τους επιγόνους τους, ο Manguin ζωγράφισε πολλά θέματα με μοντέλο τη γυναίκα του, Ζαν, κάνοντας ιδιαίτερη χρήση του χρώματος. Η έκθεση έργων του έως τις 5 Νοεμβρίου στο Μουσείο του Ιμπρεσιονισμού στο Ζιβερνί είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

ΚΑΤΟΒΙΤΣΕ

Η ζωή σε μινιατούρα

Ενα από τα αστικά σύνολα της πολωνικής πόλης Κατοβίτσε δέχεται τις τελικές διορθώσεις για λογαριασμό του εξαιρετικού στο είδος του Μουσείου Μινιατούρας Kolejkowo. Είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά η έμφαση δίνεται στην πλούσια αλλά άγνωστη πέραν της Κεντρικής Ευρώπης ιστορία της Σιλεσίας, όπου πολλές τέχνες άνθησαν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Το Κατοβίτσε έχει το ιστορικό απόθεμα αυτής της κληρονομιάς και το Μουσείο Μινιατούρας είναι δημοφιλής προορισμός.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

1917: Η Ρωσία και η Ευρώπη

Ο ανδριάντας του Λένιν, γνωστός ως «Eislebener Lenin», που μεταφέρθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα από τη Ρωσία στη Γερμανία, είναι ένα από τα εκθέματα της έκθεσης «1917. Επανάσταση. Ρωσία και Ευρώπη», που παρουσιάζεται έως τις 15 Απριλίου 2018 στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στο Βερολίνο. Η έκθεση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι μια επεξεργασμένη γερμανική παραγωγή πάνω στη Ρωσική Επανάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή