Επτά συμβουλευτικά κέντρα στη διάθεση των δανειοληπτών

Επτά συμβουλευτικά κέντρα στη διάθεση των δανειοληπτών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία τέθηκαν από την Τετάρτη δύο Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ακόμη πέντε ΚΕΥΔ.

Ειδικότερα, τα ΚΕΥΔ που ήδη λειτουργούν είναι ένα στον Δήμο Αθηναίων και ένα στον Δήμο Πειραιά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μετεξέλιξη των δύο υφιστάμενων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) που είχαν δημιουργηθεί την άνοιξη.

Τα πέντε νέα ΚΕΥΔ που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις 21 Αυγούστου βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: δύο στον Νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων ένα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα στον Δήμο Παύλου Μελά, και από ένα στον Δήμο Λάρισας, στον Δήμο Ιωαννιτών (στα Ιωάννινα) και στον Δήμο Κοζάνης.

Με απόφαση, εξάλλου, των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ορίστηκαν οι έδρες των συνολικά 30 ΚΕΥΔ που θα λειτουργήσουν σταδιακά σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, τα ΚΕΥΔ θα ιδρυθούν στους ακόλουθους Δήμους: Αθηναίων, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Περιστερίου, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αχαρνών, Φυλής, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κορεδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βέροιας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννιτών, Λάρισας, Βόλου, Χαλκιδέων, Πατρέων, Αγρινίου, Κορινθίων, Καλαμάτας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων.

Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν τρία Γραφεία Υποστήριξης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ένα στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και ένα στην περιοχή του Ρέντη, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), τα οποία έχουν εξυπηρετήσει συνολικά 1.152 πολίτες. Συνολικά προβλέπεται η ίδρυση 120 ΓΕΥΔ, 30 εκ των οποίων θα μετεξελιχθούν σε ΚΕΥΔ.

Τα ΓΕΥΔ και τα ΚΕΥΔ παρέχουν συμβουλές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης. Ειδικότερα, επισημαίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα α) εξωδικαστικού συμβιβασμού μέσα από την αξιοποίηση ενώσεων καταναλωτών, διαμεσολαβητών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού, β) προδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού μέσω της ένταξης στον νόμο Κατσέλη και γ) χρήσης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Τα ΓΕΥΔ και τα ΚΕΥΔ ενημερώνουν επίσης τους δανειολήπτες για τους πλειστηριασμούς, τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, αλλά ακόμη και για τη νομοθεσία που ισχύει σχετικά με την πώληση δανείων σε funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή