Αύξηση 125% στην κίνηση δεδομένων στο Διαδίκτυο χάρις στα δίκτυα 4G

Αύξηση 125% στην κίνηση δεδομένων στο Διαδίκτυο χάρις στα δίκτυα 4G

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλασιάστηκε η κίνηση στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Cosmote, η συνολική κίνηση το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου έφτασε το 1,5 petabytes (περίπου 1.500 terabytes) και είναι αυξημένη κατά 125% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Bασιλιάς» των εφαρμογών αυτό το καλοκαίρι αναδείχθηκε το Instagram, έχοντας από πίσω το Youtube και το Facebook.

Σύμφωνα με την Cosmote, η αύξηση της κίνησης τροφοδοτήθηκε κυρίως από την επέκταση των δικτύων 4ης γενιάς (4G). Τα δεδομένα που διακινήθηκαν μέσω δικτύων 4G και 4G+ παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 330% σε σχέση με το 2016. Από τις 12 Αυγούστου έως και τον Δεκαπενταύγουστο, η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της εταιρείας μέσω 4G και 4G+ έφτασε τα 900 terabytes, που αντιστοιχεί στο 60% της συνολικής κίνησης δικτύου. Συνολικά, από το τέλος Ιουλίου έως σήμερα, η κίνηση δεδομένων ξεπέρασε τα 6,5 petabytes, υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στη σημαντική αυτή άνοδο, σύμφωνα με την Cosmote, συνέβαλε μεταξύ άλλων η διάθεση των νέων πακέτων που παρέχουν στους συνδρομητές πολλά giga όποτε τα χρειάζονται και για όποια χρήση επιθυμούν.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική αύξηση της κίνησης, πρώτες φέτος αναδείχθηκαν οι Κυκλάδες, όπου καταναλώθηκε το 7% της συνολικής κίνησης του δικτύου από τις 25/7 έως τις 15/8. Ακολούθησε η Χαλκιδική με ποσοστό 5%. Και στους δύο προορισμούς, σύμφωνα με την Cosmote, η αύξηση στην κίνηση δεδομένων κινήθηκε στο 130% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση δεδομένων ωστόσο σημείωσαν η Κως (+270%), το Ρέθυμνο (+250%), η Ρόδος (+250%), τα Χανιά (+220%), το Ηράκλειο (+210%) και η Κέρκυρα (+190%).

Την πρώτη θέση φέτος, σε επίπεδο κίνησης δεδομένων, στην Ελλάδα κατέλαβε για πρώτη φορά το Instagram. Το τελευταίο 20ήμερο, το Instagram «απορρόφησε» το 22% της συνολικής κίνησης δεδομένων. Ακολούθησαν το Youtube με 21% και το Facebook με 17%. Πτώση σημειώθηκε στο web browsing, που από 21% πέρυσι, φέτος έφτασε στο 5%.

Εντυπωσιακή αύξηση, που ξεπέρασε το 400%, σημείωσε φέτος και η κίνηση από περιαγωγή δεδομένων (data roaming), μέσω του δικτύου της Cosmote, γεγονός που αποδίδεται στη διάθεση των υπηρεσιών roaming χωρίς επιπλέον χρέωση στις χώρες εντός του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου της Ε.Ε. Βάσει των στοιχείων για την περίοδο 25/7-15/8, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προέρχονται από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Η θεαματική αύξηση της κίνησης αποδίδεται ακόμη και στο γεγονός ότι η χρήση του Διαδικτύου μέσω δικτύων κινητής παραμένει πολύ χαμηλή ακόμη στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή