Γκουάμ, λήξη συναγερμού

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φουσκωτά στρώματα θαλάσσης επιστρέφουν στην παραλία Tumon του Γκουάμ, όμως το νησί του δυτικού Ειρηνικού βρίσκεται σε επιφυλακή, από τη στιγμή που το «μονοπρόσωπο» καθεστώς της Βόρειας Κορέας το απείλησε με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Οι απειλές της Πιονγιάνγκ αποτελούν μέρος της πιο πρόσφατης και εν εξελίξει αντιπαράθεσής της με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ανήκει το νησί.

Το ηφαιστειογενές Γκουάμ με τη στρατηγική σημασία απλώνεται σε περίπου 549 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι κάτοικοί του είναι σήμερα περίπου 160 χιλιάδες. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το 1/3 της νήσου ελέγχεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τους 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. 

Στο μεταξύ, σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της, η απομονωμένη Βόρεια Κορέα είπε ότι θα περιμένει να αξιολογήσει την «ανόητη και βλακώδη συμπεριφορά» των ΗΠΑ πριν προχωρήσει στο πάτημα οποιουδήποτε κουμπιού. Η απάντηση ήρθε από ένα πολύ πρωινό tweet του Τραμπ, στο οποίο ο «Make America Great Again» πρόεδρος ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε πάρει μια «πολύ σοφή» απόφαση. Το αντίθετο, τουίταρε ο Τραμπ, θα ήταν «καταστροφικό και απαράδεκτο». 

Στο Γκουάμ, με τα φημισμένα ηλιοβασιλέματα και τα κρυστάλλινα νερά, το τοπίο παραμένει ειδυλλιακό. Για την ώρα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή