«Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ήδη αρχίσει»

«Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ήδη αρχίσει»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύμβουλος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον διεμήνυσε χθες ότι «ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει αρχίσει και από αυτόν θα αναδειχθεί μόνον ένας νικητής». Με αυτήν την τοποθέτησή του κατάφερε να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον εντεταλμένο για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να εξετάσει τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, για να διαπιστώσει πιθανή κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν υπάρξουν όντως τέτοια κρούσματα, ο κ. Τραμπ απειλεί πως θα επιβάλει κυρώσεις, ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις έχει προχωρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή τις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Τα περί οικονομικού πολέμου ανέφερε ο Στιβ Μπάνον σε εκτενή συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό The American Project. Στόχος του κ. Μπάνον, πρώην κορυφαίου στελέχους της αμερικανικής ακροδεξιάς, είναι να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Εξωτερικών και Αμύνης ανθρώπους που ενστερνίζονται τις θέσεις του.«Βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα και σε αυτόν πρέπει με εμμονή και μανία να επικεντρωθούμε. Ενας από εμάς θα πρέπει να επικρατήσει τα επόμενα 25-30 χρόνια στην παγκόσμια σκηνή και αν δεν κινηθούμε όπως πρέπει, θα επικρατήσουν οι Κινέζοι», δήλωσε ο αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ. Και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν σε εμπορικά ζητήματα, με αντάλλαγμα τις πιέσεις του Πεκίνου προς τη Βόρεια Κορέα. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελείς και ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο κανένας δεν είναι νικητής». Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν πρακτικές και πολιτικές του 19ου και του 20ού αιώνα, αποσκοπώντας στο να επιλύσουν προβλήματα του 21ου αιώνα». Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider υπενθύμισε μια παλαιότερη συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, του Λου Κανγκ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Σε αυτήν είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί διεθνή θεσμικά όργανα για να επιλύει διμερείς εμπορικές διαφορές, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Εμμέσως πλην σαφώς είχε προειδοποιήσει πως και η Κίνα θα αντεπιτεθεί αν η Ουάσιγκτον ενεργοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, που επιτρέπει επιβολή κυρώσεων χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Στιβ Μπάνον μίλησε στο The American Project την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στην αρχική θέση του για τις συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ και επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπένον υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κινήματος στις ΗΠΑ πριν εμπλακεί με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Κι ενώ ο πρόεδρος είπε μετά το Σάρλοτσβιλ πως ο σύμβουλός του δεν είναι ρατσιστής, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το μέλλον του, όπως αναφέρουν οι FT. Ο Στιβ Μπάνον ώς ένα βαθμό είχε απομονωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης Τραμπ, έχοντας έρθει σε ρήξη με κεντρώα στελέχη της. Η Κίνα είχε ασκήσει πιέσεις να επιλεγούν μετριοπαθέστεροι άνθρωποι για να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δυο κρατών, όπως ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ή η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή