ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Λουί Μαλ και Ζαν Μορό στο «Ξέφωτο»

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μορίς Ρονέ και Ζαν Μορό στο «Ασανσέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ (1958).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ηταν 26 ετών ο Λουί Μαλ όταν υπέγραφε την ταινία του «Ascenseur pour l’echafaud» (1958) που στα ελληνικά πέρασε ως «Ασανσέρ για δολοφόνους». Ενα μαυρόασπρο, ατμοσφαιρικό φιλμ που έμεινε στην ιστορία και για την υποβλητική τζαζ του Μάιλς Ντέιβις, το «Ασανσέρ για δολοφόνους» μας δίνει εκ νέου την ευκαιρία για καλό γαλλικό σινεμά αλλά και μία ακόμη ευκαιρία να απολαύσουμε τη Ζαν Μορό, στα ωραία 30 της χρόνια. Ηταν η εποχή που έμπαινε ορμητική στην περίοδο της μεγάλης ακμής. Μαζί με τον σχεδόν συνομήλικό της Μορίς Ρονέ (που τον έχουμε δει σε πολλές γαλλικές ταινίες) και τον νεαρό Ζορζ Πουζουλί, η Ζαν Μορό είναι επιβλητική και αμφίσημη, όπως πάντα.

Η ταινία προβάλλεται σήμερα στις 9 μ.μ. στο «Ξέφωτο» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι ευκαιρία να τη δούμε σε αυτό το περιβάλλον κάτω από τα αστέρια. Είναι η ενότητα «Park Your Cinema» του ΚΠΙΣΝ που συνεχίζεται και τον Αύγουστο με ελεύθερη είσοδο. Το θερινό αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο υποστηρίζεται από την πρεσβεία της Γαλλίας και το Institut Français στο Παρίσι. Η επόμενη γαλλική ταινία είναι η «Μέρα γιορτής» (Jour de fête, 1949) του Ζακ Τατί.

Για τις κινηματογραφικές προβολές, οι διοργανωτές προτείνουν στο κοινό να έρθει εξοπλισμένο με εντομοαπωθητικό, ψάθα, κουβέρτα ή άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ