Μεγάλη η απήχηση του Πούτιν στους Ελληνες

Μεγάλη η απήχηση του Πούτιν στους Ελληνες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακλόνητη, καθώς φαίνεται, είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία ακόμα έρευνα –της Pew Global Attitudes αυτήν τη φορά, που δημοσιεύθηκε προχθές– αναδεικνύει την ειδική θέση που έχουν στην ελληνική καρδιά η Ρωσία και ο ηγέτης της και την απόκλιση της Ελλάδας από τα δεδομένα που ισχύουν στις περισσότερες άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Περίπου ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (26%) στην παγκόσμια έρευνα της Pew εμπιστεύεται τον κ. Πούτιν να κάνει το σωστό στη διεθνή σκηνή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό εμπιστοσύνης φτάνει το 50% – με σημαντική διαφορά το υψηλότερο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το διάμεσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 19%, ενώ το χαμηλότερο (μόλις 4%) καταγράφεται στην Πολωνία, με την ιστορικά ταραχώδη σχέση της με τη Ρωσία. Η δεύτερη πιο αρνητικά διακείμενη χώρα στην Ευρώπη προς τον Ρώσο πρόεδρο είναι η Ουγγαρία, με 34% θετικών γνωμών.

Εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, μόλις 19% των Καναδών και 23% των Αμερικανών εμπιστεύονται τον κ. Πούτιν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 27% και στην Ιαπωνία 28%. Μεταξύ των 37 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνον τρεις (οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Τανζανία) ήταν πιο θετικές απέναντι στον Ρώσο ηγέτη.

Η Ελλάδα (μαζί με τον Λίβανο) κατέγραψε τη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του κ. Πούτιν (31 μονάδες) σε μια συγκριτική ερώτηση που καλούσε τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μεταξύ εκείνου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά υπέρ του κ. Πούτιν (14 μονάδες) και μεταξύ των Γερμανών. Συνολικά, από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν, επτά δήλωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κ. Πούτιν έναντι του κ. Τραμπ. Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Αμερικανού προέδρου καταγράφηκε στο Ισραήλ (28%).

Αντίστοιχα, οι Ελληνες έχουν την πιο θετική γνώμη για τη Ρωσία σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο (64%), με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να κυμαίνονται μεταξύ του 15% (Ολλανδία) και του 39% (Ουγγαρία). Σύμφωνα τους ερευνητές της Pew, η δημοφιλία της Ρωσίας μεταξύ των Ελλήνων έχει παραμείνει σταθερά πάνω από το 60% από το 2012, όταν ξεκίνησαν τις μετρήσεις αυτές. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναθέρμανση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινής γνώμης: από 15% το 2015, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν την επιδοκιμασία του 41% των Ρώσων φέτος, ενώ το 29% των Αμερικανών βλέπει θετικά τη Ρωσία, έναντι 19% το 2014.

Προσωπικές ελευθερίες

Το 43% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες των Ρώσων πολιτών. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 6% και 28%.

Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή έκδοση της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις με θέμα «Τι πιστεύουν οι Ελληνες», οι Ρώσοι συγκέντρωναν τις θετικές γνώμες του 77,4% των ερωτηθέντων, έναντι 36,4% για τους Γερμανούς, 44,4% για τους Ισραηλινούς και 49,7% για τους Αμερικανούς. Μάλιστα, το 33,4% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και της σύναψης κάποιας μορφής προνομιακής σχέσης με τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή