Η τρομοκρατία χτυπάει τον ισπανικό τουρισμό

Η τρομοκρατία χτυπάει τον ισπανικό τουρισμό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα στην εικόνα του ισπανικού τουρισμού προκαλεί το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, σε μια χρονιά κατά την οποία τόσο οι διεθνείς αφίξεις όσο και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αναμένεται να σπάσουν τα ρεκόρ όλων των εποχών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία τα τουριστικά έσοδα στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουάριο-Ιούλιο έφθασαν σε 37,22 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,9% ξεπερνώντας τα 8,98 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά τουρίστα κατά 2,9% φθάνοντας σε 1.065 ευρώ. Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο στην Ισπανία παρουσίασαν αύξηση κατά 10,4% φθάνοντας σε 39,96 εκατ., ενώ για τον Ιούνιο κατά 10,2% φθάνοντας σε 8,96 εκατ. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Βαρκελώνη το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 9% φθάνοντας σε 8 εκατ., ενώ τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 9,4% φθάνοντας σε 1,7 εκατ.

Ησυχες μέρες του Αυγούστου στο Εθνικό Τυπογραφείο

Ελάχιστες σταγόνες… μελάνι χύθηκαν χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει καμία δημοσίευση και μόνο λίγο μετά τις 7.15 μ.μ. αναρτήθηκαν μόλις δύο φύλλα της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» που αφορούσαν τον διορισμό υπαλλήλων ειδικών θέσεων σε φορείς του Δημοσίου. Καμία δημοσίευση, αντιθέτως, δεν υπήρχε στα άλλα τεύχη της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» που είναι συνήθως δημοφιλή, όπως το τεύχος Α΄, όπου δημοσιεύονται κατά βάση νόμοι και προεδρικά διατάγματα, και το τεύχος Β΄, στο οποίο περιλαμβάνονται υπουργικές αποφάσεις.

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για πολλές εισηγμένες

Πολλές εκκρεμότητες των εισηγμένων έχουν μετατεθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η σύγκληση άνω των 20 ετήσιων γενικών συνελεύσεων εταιρειών για τα πεπραγμένα της παρελθούσης χρήσης. Απομένουν ακόμη περισσότερες από 150 εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που είναι υποχρεωτικό να δημοσιευθούν έως στις 30 Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές. Στις παραπάνω εκκρεμότητες προσθέστε και 11 εισηγμένες που περιμένουν τις απαντήσεις των πιστωτών τους για το αίτημα αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους.

Hedge funds κατά Ε.Ε. για την Banco Popular

Μία ομάδα hedge funds προσέφυγε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της εκκαθάρισης της Banco Popular, η οποία πωλήθηκε έναντι ενός ευρώ στη Santander. Τα funds υποστηρίζουν ότι υπέστησαν ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους ακυρώθηκαν κατά την πώληση. Επίσης, υποστηρίζουν ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ισπανική τράπεζα. Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι δηλώσεις στον Τύπο της προέδρου του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (SRB) Ελκε Κένιγκ και ενός ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας οδήγησαν στην κατάρρευσή της.

Να δημοσιοποιηθούν οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία

Με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος (φωτ.) καλεί την πολιτεία να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τους τελευταίους φορολογικούς ελέγχους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι έλεγχοι και η τήρηση της νομιμότητας είναι αναγκαία στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη. Πάντως, τουριστικοί φορείς καταγράφουν τη διαφορά από την πραγματική λειτουργία της παγκόσμιας και της ελληνικής αγοράς, με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι μέσω διαδικτυακών τόπων κρατήσεων και τηλεφώνων για την εκτίμηση του τζίρου. Και αυτό γιατί οι πληρότητες διαδικτυακά έχουν «χρηματιστηριακά» χαρακτηριστικά, αφού αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ανάλογα με τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα, κάτι που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε εκτίμηση τζίρου. Διαφορετικές είναι οι τιμές που δίνει ένα ξενοδοχείο μέσω tour operator και διαφορετικές αυτές που πουλάει μέσω Διαδικτύου εκτός συμβολαίων. Γι’ αυτό ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ των ολοκληρωμένων φορολογικών ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή