Αλλο ένα «φυλλορρόημα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα η ιδιοκτησία της ιστορικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της έκδοσής της, με τους εργαζομένους απλήρωτους εδώ και ένα χρόνο. Το εάν θα επανακυκλοφορήσει και υπό ποιο καθεστώς μένει να φανεί, αν και οι παροικούντες εν Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι η εμβληματική για τη Μακεδονία εφημερίδα εισήλθε οριστικά στον δρόμο χωρίς επιστροφή.

Πλέον η Θεσσαλονίκη, με κοντά ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους, μένει δίχως μία εφημερίδα! Ηταν μια εποχή, όχι μακρινή, κατά την οποία η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη» ο «Ελληνικός Βορράς», ο «Αγγελιοφόρος» πρωτοπορούσαν, συναγωνιζόμενες στα ίσα τα αθηναϊκά φύλλα, τόσο στην ποιότητα και την ποσότητα της ενημέρωσης όσο και στο layout. Διέθεταν δικό τους δίκτυο διακίνησης και έφταναν μέχρι το τελευταίο χωριό της Βόρειας Ελλάδας, είχαν πολυμελή γραφεία στην Αθήνα, η «Μακεδονία» μόνο πωλούσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης περισσότερα φύλλα απ’ όσα όλες μαζί οι αθηναϊκές εφημερίδες, ο «Βορράς» όταν έκλεισε πωλούσε 7.000 φύλλα. Τι έφταιξε και έφτασε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη να κινδυνεύει να μην έχει ούτε μία εφημερίδα, όταν σε άλλες μικρότερες εκδίδονται, με τις δυσκολίες τους, αξιοπρεπέστατα καθημερινά έντυπα; Η οικονομική κρίση αλλά και το Ιντερνετ, η κρίση γενικότερα στον Τύπο, οπωσδήποτε διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Δεν ήταν ωστόσο άμοιροι ευθυνών οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες, η στελεχική ιεραρχία, το σινάφι, όλοι όσοι παρήγαγαν το προϊόν, το οποίο, εάν δεν είναι ελκυστικό, ο αναγνώστης δεν θα το προτιμήσει.

Οι εφημερίδες έχασαν την ταυτότητά τους, αυτήν της αναλυτικής και διεισδυτικής ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην τοπική κοινωνία, αλλά και τις κοσμογονικές εξελίξεις στην ενδοχώρα, που επηρέαζαν και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Επέλεξαν να παίξουν πρωτίστως στην κεντρική πολιτική σκηνή και το πλήρωσαν, με το «μπουχτισμένο» από την καταιγιστική ενημέρωση των τηλεοπτικών καναλιών, των αθηναϊκών εφημερίδων και αργότερα του Ιντερνετ, αναγνωστικό κοινό να γυρίζει την πλάτη στα έντυπα που παλαιότερα το πληροφορούσαν αναλυτικά για ο,τι γινόταν στην πόλη του και το αφορούσαν άμεσα. Τώρα πλέον η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει δίχως βήμα μέσω του οποίου θα διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, σε μια εποχή που στην κοινωνία της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή, συντελούνται τεκτονικές αλλαγές. Και το χειρότερο: δεν υπάρχει από πουθενά επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή