Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πρέβεζα

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πρέβεζα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν τα προσέχει αυτά. Κανείς δεν παραδέχεται ότι τους δίνει σημασία. Είκοσι τρεις μήνες έμεινε ο Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών. Περίπου είκοσι πέντε μήνες γράφει το κοντέρ του Τσακαλώτου – αν υπολογίσει κανείς και τις πενήντα τρεις ημέρες που έμεινε στη Νίκης πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Η κατάρριψη του ρεκόρ του Στουρνάρα ως μακροβιότερου υπουργού Οικονομικών στην ελληνική κρίση δεν είναι βεβαίως κάτι που θα μπορούσε να σκιάσει τη φιλία με τον Τσακαλώτο, που κρατάει από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Οξφόρδη. Αν κάτι μπορούσε να δοκιμάσει αυτήν τη φιλία, δεν θα ήταν το μάκρος των θητειών, αλλά η σιωπηρή συνενοχή του Τσακαλώτου σε εκείνη τη σύσκεψη πριν από τις εκλογές του 2015, όπου, σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Στουρνάρα με κλωτσιές ή «ακόμη πιο δραστικά μέσα».

Η αντοχή του Τσακαλώτου, πάντως, δεν είναι σκέτο στατιστικό μέγεθος. Αντανακλά και την αντοχή της κυβέρνησης της οποίας είναι, τυπικά, το πιο κεντρικό στέλεχος μετά τον πρωθυπουργό. Τυπικά. Γιατί ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών περιγράφεται μάλλον ως έκκεντρος σε σχέση με τον κύκλο του Μαξίμου. Αυτή η ασυμμετρία είναι που αναζωπυρώνει κάθε φορά τα σενάρια ανασχηματισμού – σενάρια που δεν αξίζει καν να γράφονται, αν δεν συνυφαίνονται με τη μοίρα ενός αποξενωμένου Τσακαλώτου.

Στην αυγουστιάτικη αναζωπύρωση, πάντως, το Μαξίμου αντέδρασε με ασυνήθιστα αντανακλαστικά –και, βεβαίως, με το πολακικό χιούμορ που διαποτίζει πλέον όλες τις ανακοινώσεις του– διαμηνύοντας ότι ο Τσακαλώτος θα μετακινηθεί μόνο από την Πρέβεζα, όπου παραθερίζει, προς το γραφείο του στο υπουργείο.

Ακόμη κι αν αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι προσχηματικές, δεν είναι παράλογες. Πού θα βοηθούσε τον Τσίπρα ένας ανασχηματισμός; Εκτός από τον κίνδυνο να στείλει το λάθος μήνυμα στους δανειστές, αν άλλαζε υπουργό Οικονομικών, θα χρειαζόταν να αλλάξει και τους καψαλισμένους υπουργούς του – υπουργούς, όμως, τους οποίους ο ίδιος κάλυψε ακόμη και σε αποτυχίες που θα μπορούσαν να είχαν καταγραφεί ως προσωπικές.

Ο Τσίπρας είναι είτε με τη βούλησή του ταυτισμένος είτε απλώς εξαρτημένος από τους ανθρώπους που κρατούν μια σειρά από βαριά χαρτοφυλάκια. Χωρίς αλλαγές σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, τα περιθώρια που απομένουν είναι μόνο για καλλωπισμό – για άσφαιρη ανακύκλωση μικρομεσαίων συριζαίων.

Εδώ που φτάσαμε, το σχήμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί ουσιωδώς χωρίς να σπάσει. Μπορεί μόνο να δεχθεί, εδώ κι εκεί, λίγα στοκαρίσματα.

Περισσότερος χρόνος για τον Τσακαλώτο σημαίνει και περισσότερο υλικό για να γράψει, όχι όμως όπως ο προκάτοχός του. Για να γράψει, όπως ο διασημότερος αποσπασμένος στην Πρέβεζα, «ωρισμένως, κάποτε, όταν του δοθεί η ευκαιρία, τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή