Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β-»

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β-»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, σε «Β-» από «CCC» με θετικές τις προοπτικές (outlook) προχώρησε η Fitch Ratings.

Αν και δεν αλλάζει καθοριστικά η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα (τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα από τους περισσότερους θεσμικούς επενδυτές), η Fitch αποτιμά θετικά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εκτιμά πως θα κλείσει και η τρίτη, γεγονός που θα οδηγήσει σε θετική επαναξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς το Eurorgoup θα αποφασίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σημαντικό στοιχείο στην απόφαση της Fitch είναι το γεγονός πως δεν βλέπει πολιτική αστάθεια, η οποία θα ανέκοπτε την εφαρμογή του Μνημονίου και κατά συνέπεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με τον οίκο, οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν εν μέρει περιοριστεί. Δεν θεωρεί πίθανες τις πρόωρες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα και επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πηγή αβεβαιότητας και πλήγμα στην  ανάκαμψη της οικονομίας

Αναλυτικά, η Fitch:

1.  Θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί καθώς η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο πολιτικός κίνδυνος μειώνεται, το ΑΕΠ αυξάνεται και έχουν ήδη θεσμοθετηθεί τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2020.

2.  Σημειώνει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιορίζει  τον κίνδυνο να αναστραφεί η ανάκαμψη της οικονομίας εξαιτίας ενός πλήγματος στην οικονομική εμπιστοσύνη ή της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

3. Αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμώντας ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και το Eurogroup θα υλοποιήσει τα μέτρα  ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το 2018. «Αυτό αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος οποιωνδήποτε μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων αναστροφής των πολιτικών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM είναι περιορισμένος», αναφέρει.

Χρέος

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ με δάνειο από τον ESM καθώς και επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και της διάρκειας των δανείων από τον EFSF.

Eπίσης, θεωρεί θετική τη «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ώστε οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους να μην ξεπερνούν κάποιο όριο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό, αν γίνει «θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία», λέει.

Σημειώνει ότι οι επίσημοι πιστωτές κατέχουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του χρέους γεγονός που διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους για την εξυπηρέτηση του.

Δημόσια οικονομικά

Η Fitch σημειώνει πως το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5%, λόγω της σημαντικής υπέρβασης των εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει κατά μέσο όρο, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2017-19. Με την υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3,4%, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 169,5% του ΑΕΠ το 2019. «Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα που έως το 2018 αναμένεται να εξοικονομήσουν ποσό ίσο με το 3% του ΑΕΠ. Τα δύο τρία του ποσού αυτού, θα προέλθουν από συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικούς περιορισμούς, αλλά υπάρχει ένας προληπτικός δημοσιονομικός μηχανισμός για την αναδρομική ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».

Ανάπτυξη

Η Fitch προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,6% και 2,1% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Το συγκρατημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και η συνεχής μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αναμένεται να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. Παράλληλα, η ανάκαμψη της ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να υποστηρίξει τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Τράπεζες

Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται αλλά παραμένει εύθραυστη. Ο οίκος κρίνει ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ELA και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Ωστόσο, επισημαίνει την αστάθεια σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις οι οποίες ανάκαμψαν ελάχιστα μετά τη μείωση κατά 27% στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 –  Ιουλίου  2015. Επίσης, από τη χαλάρωση των capital controls και έπειτα, έχει καταγραφεί μείωση στην εισροή καταθέσεων.

Για τη Fitch η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που παραμένουν στο 45% του χαρτοφυλακίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή