Αστυνομία της Καταλωνίας: «Σκόπευαν να κάνουν κάτι πολύ μεγαλύτερο»

Αστυνομία της Καταλωνίας: «Σκόπευαν να κάνουν κάτι πολύ μεγαλύτερο»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. «No tinc por!». Η κραυγή «Δεν φοβάμαι!» στα καταλανικά έσπασε τη σιγή ενός λεπτού που τήρησαν χθες 100.000 άνθρωποι στην πλατεία Καταλωνίας της Βαρκελώνης, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση που ξεκίνησε από το σημείο αυτό και ενώ οι Αρχές εξακολουθούσαν να αναζητούν τον δράστη. Εν τω μεταξύ, στους 13 νεκρούς της τρελής κούρσας στον πεζόδρομο Ράμπλα το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε να προστεθεί μία γυναίκα που μαχαιρώθηκε θανάσιμα στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς, σε απόπειρα νέας πολύνεκρης επίθεσης χθες τα ξημερώματα.

«Σκόπευαν να κάνουν κάτι πολύ μεγαλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλωνίας, σημειώνοντας ότι αυτό που εξελίχθηκε εκεί ήταν σχέδιο οργανωμένης ομάδας και όχι ενέργεια κάποιου «μοναχικού λύκου». Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο οδηγός του μοιραίου βαν της Βαρκελώνης δεν πρόκειται να απειλήσει ξανά κανέναν, καθώς έπεσε νεκρός, λίγες ώρες αργότερα, στην τουριστική πόλη Καμπρίλς της Ταραγόνας. Περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ενώ η Βαρκελώνη βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση σοκ, όχημα τύπου Audi A3 προσπάθησε να φθάσει στον παραλιακό πεζόδρομο της Καμπρίλς, αλλά εμποδίστηκε από αστυνομικό μπλόκο. Από το όχημα, που αναποδογύρισε κατά την πρόσκρουση με το περιπολικό, βγήκαν πέντε άνδρες οπλισμένοι με τσεκούρια και ματσέτες. Τέσσερις εξ αυτών έπεσαν επιτόπου νεκροί από τις σφαίρες ενός αστυνομικού, ο οποίος «αν και επαγγελματίας, δέχεται μετά το περιστατικό ψυχολογική υποστήριξη», ενώ ο πέμπτος διέφυγε προς άλλη κατεύθυνση και πρόλαβε να μαχαιρώσει μία τουρίστρια προτού πέσει κι αυτός νεκρός.

Οι Αρχές θεωρούν ότι το αρχικό σχέδιο των τρομοκρατών ήταν να προξενήσουν ισχυρή έκρηξη, αλλά ότι δεν είχαν επαρκείς γνώσεις, με αποτέλεσμα να τιναχθούν οι ίδιοι στον αέρα, την Τετάρτη, στην παραλιακή πόλη Αλκανάρ. Αρχικά η μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε κτίριο στο Αλκανάρ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας επτά, είχε αποδοθεί σε διαρροή αερίου, αλλά εν συνεχεία οι Αρχές διαπίστωσαν ότι υπήρχε στο σημείο μεγάλος αριθμός φιαλών προπανίου. Οι τρομοκράτες είχαν επίσης προσπαθήσει να ενοικιάσουν μεγάλο φορτηγό, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Νίκαιας, αλλά δεν είχαν την κατάλληλη άδεια, γι’ αυτό και νοίκιασαν τρία βαν, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και το δεύτερο βρέθηκε στην πόλη Μπικ. Το απροσδόκητο γεγονός της έκρηξης θεωρείται ότι επιτάχυνε την απόφασή τους να περάσουν στο «Plan C», που ήταν οι «απλές» (χωρίς εκρηκτικά) επιθέσεις με αυτοκίνητα.

Στο κάθισμα του οδηγού του μοιραίου βαν της Βαρκελώνης βρέθηκε διαβατήριο με το όνομα Ντρις Ουκαμπίρ. Το ίδιο απόγευμα, ο Ουκαμπίρ παραδόθηκε στις Αρχές υποστηρίζοντας ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί, ενώ οι υποψίες τώρα εστιάζονται στο πρόσωπο του 17χρονου αδελφού του, Μούσα Ουκαμπίρ.

Πίσω στην καθημερινότητα

Ενώ οι αστυνομικές έρευνες προχωρούν, η Βαρκελώνη επιστρέφει στους ρυθμούς της καθημερινότητας, με τη Ράμπλα να έχει γεμίσει ξανά τουρίστες, τα μέσα μεταφοράς να κυκλοφορούν κανονικά και τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά. Μεταξύ των 130 τραυματιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία της πόλης, 17 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και 30 σε σοβαρή, ενώ συνολικά, νεκροί και τραυματίες κατάγονται από 34 χώρες.

Στην ανάληψη της ευθύνης από το ISIS γίνεται αναφορά σε «στρατιώτες του χαλιφάτου», αλλά οι Αρχές δεν είναι βέβαιες στο στάδιο αυτό αν πρόκειται για άτομα που είχαν άμεση σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή για άτομα που εμπνεύστηκαν από αυτό. Εδώ και χρόνια, το ISIS καλεί όσους ασπάζονται την ιδεολογία του να χτυπήσουν τη Δύση, ενώ οι πρόσφατες πολύνεκρες μάχες που οδήγησαν στην ανακατάληψη της Μοσούλης και άλλων προπυργίων της οργάνωσης έχουν πιθανώς ενεργοποιήσει τους πυρήνες των τζιχαντιστών.

Δύο νεκροί στη Φινλανδία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άγνωστος μαχαίρωσε περαστικούς χθες το απόγευμα στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας, με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον έξι να τραυματισθούν. Το περιστατικό έληξε όταν η αστυνομία τον πυροβόλησε στα πόδια. Ως χθες το απόγευμα δεν ήταν σαφή τα κίνητρα του δράστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή