Στα γερμανικά ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

Στα γερμανικά ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» οδήγησε χθες τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού η εντεινόμενη πολιτική κρίση στις ΗΠΑ αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείπεται πλέον όχι μόνον από τους επιχειρηματίες αλλά και από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικανούς, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για φορολογική μεταρρύθμιση, φοροαπαλλαγές αλλά και δαπάνες σε έργα υποδομής και επανέρχεται η αβεβαιότητα. Μοιραία οι επενδυτές στρέφονται για μια ακόμη φορά στα ασφαλή καταφύγια: στα ομόλογα του γερμανικού και του αμερικανικού δημοσίου, το γιεν και τον χρυσό και γυρίζουν ξανά την πλάτη στις μετοχές. Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν έτσι εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας στο 0,39% και των αμερικανικών ομολόγων έμειναν στα χαμηλά επίπεδα της συνεδρίασης της Πέμπτης. Το δολάριο εξακολούθησε να υποχωρεί έναντι των μεγάλων νομισμάτων. Βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, που ως ασφαλές καταφύγιο ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αργά το απόγευμα το δολάριο κυμαινόταν περίπου στα 109,2 γιεν. Υποχώρησε, άλλωστε, και έναντι του ευρώ που ανέκαμπτε χθες το απόγευμα σε επίπεδα πάνω από τα 1,1740 δολάρια. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο που καταδεικνύουν την ανησυχία στελεχών της Τράπεζας για την υπερβολική ανατίμησή του.

Αντανακλώντας, άλλωστε, την υποχώρηση του δολαρίου, σημείωναν ελαφρά άνοδο οι τιμές του πετρελαίου με το αργό να κυμαίνεται το βράδυ σε επίπεδα γύρω στα 46,90 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 50,72 δολάρια το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού σημείωνε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο και κυμαινόταν το βράδυ στα 1.293,71 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία έπληξαν τις ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικότερα της τουριστικής βιομηχανίας. Ετσι οι δείκτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχωρούσαν από την αρχή της συνεδρίασης και μόνον ο FTSE MIB του Μιλάνου γύρισε σε θετικό πρόσημο λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή