Εικόνα ενότητας από τους Ισπανούς κατά της τρομοκρατίας

Εικόνα ενότητας από τους Ισπανούς κατά της τρομοκρατίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν εξέπεμψε μια σπάνια εικόνα αρμονίας. Οπως τα μέλη μιας δύσκολης οικογένειας υποχρεώνονται να έρθουν πιο κοντά σε μεγάλα, δυσάρεστα γεγονότα, χωρίς ωστόσο αυτό να επιλύει συσσωρευμένα προβλήματα, έτσι και οι Αρχές της Καταλωνίας και της Ισπανίας ενώθηκαν στην καταδίκη της τρομοκρατίας, αλλά συνεχίζουν να χωρίζονται από ποταμούς δυσπιστίας.

Χθες, ο Πουτζντεμόν ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία απόσχισης της Καταλωνίας θα συνεχιστεί κανονικά και ότι το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ανεξαρτήτως όσων τραγικών συνέβησαν. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και προσπαθεί να αποτρέψει τη διεξαγωγή του, ενώ μεγάλες ισπανικές εφημερίδες όπως η «Ελ Παΐς» και η «Ελ Μούντο» έφθασαν χθες να κατηγορούν τις καταλανικές αρχές ότι ολιγωρούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επειδή ασχολούνται με την απόσχιση.

«Μια επίθεση τέτοιου μεγέθους πρέπει να επαναφέρει στην πραγματικότητα τις πολιτικές δυνάμεις της Καταλωνίας, που έχουν μετατρέψει την αποσχιστική χίμαιρα σε μοναδικό στόχο της πολιτικής ατζέντας της Καταλωνίας τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η «Ελ Παΐς». «Η μάχη κατά της τρομοκρατία απαιτεί τον μέγιστο συντονισμό και ενότητα δράσης ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης και στις δυνάμεις ασφαλείας», συνεχίζει η εφημερίδα της Μαδρίτης, καλώντας τη Βαρκελώνη να ασχοληθεί με «τα πραγματικά προβλήματα».

«Είναι ντροπή να αμφιβάλλει κανείς για την αποφασιστικότητα και τον επαγγελματισμό των καταλανικών θεσμών και των δυνάμεων της τάξης», δήλωσε ο Πουτζντεμόν ερωτηθείς για τις επικρίσεις αυτές.

Πάντως, τα ερωτήματα σχετικά με τον συντονισμό παραμένουν, καθώς την Πέμπτη είχαν συγκληθεί δύο διαφορετικά συμβούλια διαχείρισης κρίσης, ένα στη Βαρκελώνη και ένα στη Μαδρίτη, τα οποία είχαν ελάχιστη επικοινωνία μεταξύ τους. Επρεπε να περάσει σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο από την εκδήλωση της πρώτης επίθεσης για να συγκληθεί κοινή σύσκεψη καταλανικών και ισπανικών αρχών.

Η κοινή εμφάνιση του Ραχόι και του Πουτζντεμόν, που πλαισίωναν τον βασιλιά Φίλιππο χθες στην εκδήλωση μνήμης προς τα θύματα, ήταν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στους τρομοκράτες. Ομως ο πάγος δεν έχει σπάσει. Οταν το βράδυ της Πέμπτης ο Μαριάνο Ραχόι εγκατέλειψε τον τόπο διακοπών του, στη Γαλικία, και έφθασε εσπευσμένα στη Βαρκελώνη, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος της καταλανικής διοίκησης για να τον υποδεχθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή