Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μερίδα του λέοντος από την άνοδο του Χ.Α.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μερίδα του λέοντος από την άνοδο του Χ.Α.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας εμφανίζουν οι 9 από τις 10 εισηγμένες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τη συμπλήρωση του οκταμήνου του 2017. Το ανοδικό ξέσπασμα του Χρηματιστηρίου το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου λόγω των προσδοκιών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα –και ενώ είχε προηγηθεί ένα καχεκτικό α΄ τρίμηνο– είχε ως αποτέλεσμα την εισροή φρέσκων κεφαλαίων από τα ξένα funds που σε ποσοστό 90% τοποθετήθηκαν σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης του δείκτη Ftse 26. Το γεγονός αυτό ωφέλησε σημαντικά τις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν την πρώτη δεκάδα των εισηγμένων με την υψηλότερα αξία και ελάχιστη κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 18 Αυγούστου 2017 ενισχύθηκε κατά 10,247 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 55,660 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα κεφαλαιοποίησης που είχε συναντήσει ξανά το Χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις του 2014, του 2011 και του 2010.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χαμηλότερη επίδοση (18,794 δισ. ευρώ) κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου στη διάρκεια της 8ετούς κρίσης κατεγράφη στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012, με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να βυθίζεται σε ποσοστό 5,09% και να κλείνει στις 476,36 μονάδες.

Στην κατάταξη των εισηγμένων εταιρειών με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, στην κορυφή βρίσκεται η Coca Cola HBC που όχι μόνο έχει αποσπασθεί από τη δεύτερη εταιρεία, αλλά αποτελεί σήμερα το 20% της συνολικής αξίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC διαμορφώνεται στα 10,301 δισ. ευρώ και ενισχύεται 2,815 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα της χρονιάς. Στη δεύτερη θέση και με αρκετή απόσταση από την κορυφή ακολουθεί ο ΟΤΕ με σημερινή κεφαλαιοποίηση 5,175 δισ. ευρώ και έχοντας ενισχυθεί κατά 764 εκατ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει αξιόλογη αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 1,024 δισ. ευρώ και ανέρχεται στο επίπεδο των 3,338 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank με σημερινή κεφαλαιοποίηση στα 3,303 δισ. ευρώ ενισχύεται κατά 383 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2017. Η πρώτη πεντάδα των εισηγμένων με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία συμπληρώνεται από τον τίτλο του ΟΠΑΠ με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 396 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2017 και χρηματιστηριακή αξία 3,091 δισ. ευρώ.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια εκμεταλλεύθηκαν το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα και ενίσχυσαν την κεφαλαιοποίησή τους κατά 1 δισ. ευρώ στους οκτώ πρώτους μήνες της χρονιάς, φθάνοντας στα 2,35 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή τους αξία. Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με αύξηση της αξίας της κατά 275 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους και την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 2,126 δισ. ευρώ. Ο τίτλος της Motor Oil εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 2,078 δισ. ευρώ με άνοδο της αξίας της κατά 595 εκατ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ στην ένατη θέση βρίσκεται η Eurobank με ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 564 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε στα 1,989 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης. Η μετοχή της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo είναι η μοναδική από την πρώτη δεκάδα των εισηγμένων που εμφάνισε μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 61 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2017 και ανέρχεται στα 1,975 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή