Πάνω από 20 εξαγορές εταιρειών πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο

Πάνω από 20 εξαγορές εταιρειών πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βιώνει φέτος το πρώτο ισχυρό κύμα εξαγορών μετά τα capital controls και τις αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων που υλοποιούν οι τράπεζες την τελευταία διετία. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη που θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια και περνούν υπό τον έλεγχο πολυεθνικών σχημάτων ή και εγχώριων επενδυτικών funds. Η πολύχρονη κρίση σάρωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και όσες επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τον υπερδανεισμό, στρέφοντας το μέλλον τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα υποκύψουν στις τελικές αποφάσεις των πιστωτών τους και θα αλλάξουν ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα όμως και εταιρείες-διαμάντια που ξεχώρισαν για τη συνετή διαχείριση των οικονομικών τους και τον χαμηλό δανεισμό στα οκτώ μνημονιακά χρόνια. Ηδη με τη συμπλήρωση των οκτώ πρώτων μηνών του 2017, η αξία των εξαγορών υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ, με περισσότερες από 20 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν μεταβιβασθεί σε ξένα ή εγχώρια funds κατά τη διάρκεια του 2017.

Σαφώς και η πολύμηνη καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κόστισε χρόνο και χρήμα στην πραγματική οικονομία, παρ’ όλα αυτά όμως το άθροισμα των συμφωνιών κρίνεται μάλλον ικανοποιητικό και αναμένεται να συνεχισθεί με ακόμη πιο έντονο τρόπο.

Εξάλλου τώρα οι τράπεζες διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία για να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά και να διασώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές ανάπτυξης μεταβιβάζοντας το management σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους.

Εξάλλου μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μπαράζ πωλήσεων για επιχειρήσεις από τους κλάδους ξενοδοχείων, τροφίμων, ιχθυοκαλλιέργειας, μεταλλουργείων, λιανεμπορίου. Για παράδειγμα, αναμένεται η πώληση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, Νηρέας και Σελόντα, ενώ τουλάχιστον 20 εισηγμένες περιμένουν τις τελικές αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών για το μέλλον τους, που περνάει και μέσα από τη μεταβίβαση του ελέγχου σε νέα ιδιοκτησία. Η κορυφαία εξαγορά της χρονιάς ανήκει στη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην EXIN Financial Services Holding B.V. έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. Η δεύτερη σημαντικότερη εξαγορά αφορά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity PartnersGmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS, και την Belterra Investments LTD, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η βιομηχανία Γιούλα, συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, οι δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται σήμερα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, πέρασε στην αρχή της χρονιάς στον πορτογαλικό όμιλο BA Vidro. Στον ισπανικό όμιλο Puig κατέληξε τελικά το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita. Η οικογένεια Κουτσιανά, πάντως, διατηρεί την καταστατική μειοψηφία στην εταιρεία, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς θα παραμείνει στο τιμόνι της Apivita ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Τα ακριβή ποσοστά που θα κατέχει η κάθε πλευρά δεν έχουν διαμορφωθεί οριστικά, καθώς απομένει να δούμε τι θα πράξουν και ορισμένοι μικρομέτοχοι της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή