Εξανεμίστηκε ο ενθουσιασμός της εξόδου στις αγορές

Εξανεμίστηκε ο ενθουσιασμός της εξόδου στις αγορές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησε ο αρχικός ενθουσιασμός των διαχειριστών κεφαλαίου που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας, έπειτα από τρία χρόνια, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017. Μετά 16 συνεδριάσεις η απόδοση του 5ετούς ομολόγου παρουσιάζει επιδείνωση κατά 4,02%, αφού διαμορφώνεται στο 4,65% από 4,47% που ήταν η αρχική απόδοση στις 26 Ιουλίου που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του το νέο ομόλογο. Ενώ θα περίμεναν οι διαχειριστές κεφαλαίου να σημειωθεί αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανεισμού των κρατικών εκδόσεων χρέους, λόγω της εξόδου της Ελλάδας για πρώτη φορά στις αγορές μετά τον Μάρτιο του 2014, τελικά οι αγορές επαναξιολογούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και έχουν επαναφέρει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα της 15ης Ιουνίου, όταν συνεδρίασε το Eurogroup και ενέκρινε τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας μας και την εκταμίευση της δόσης των 8,2 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σαφώς και προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα επιθυμούσε το κόστος δανεισμού της χώρας τουλάχιστον σε επίπεδο δεκαετίας να υποχωρήσει κάτω από 5%, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πιο συγκεκριμένα, το 10ετές ομόλογο εμφανίζει αύξηση της σημερινής απόδοσης που διαμορφώνεται στο 5,57% από 5,25% της 26ης Ιουλίου 2017.

Επίσης έχει αυξηθεί και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Ειδικότερα, το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 3,15% έναντι απόδοσης 3,10% στις 26 Ιουλίου 2017. Η πιο καθαρή εικόνα της επιδείνωσης που παρουσιάζει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αποτυπώνεται στην ενίσχυση του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) κατά 46 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 16 συνεδριάσεων μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου. Πιο συγκεκριμένα το spread του 10ετούς ομολόγου στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανήλθε στις 516 μονάδες βάσης από 470 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της 26η Ιουλίου 2017. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιχειρήσει και δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όταν θα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων από τη Δευτέρα θα αποτιμήσουν και την έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης για την Ελλάδα που θα ανακοίνωνε χθες τα μεσάνυχτα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έως σήμερα αξιολογεί με CCC την Ελλάδα και δίνει σταθερές προοπτικές, με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει πως αυτό θα αλλάξει, καθώς θα «αναγνωριστούν» τα βήματα που έχουν γίνει.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 άλλωστε, ο οίκος είχε σημειώσει πως για να υπάρξει θετική κίνηση από την πλευρά του σε ό,τι αφορά το rating, θα πρέπει αν υπάρξουν αποδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη, σημάδια που θα δείχνουν ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, μείωση των εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και δανειστών και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Στις 23 Ιουνίου 2017 η Moody’s είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Caa2, ενώ η Standard & Poor’s αναβάθμισε στις 21 Ιουλίου τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

Τις συγκεκριμένες αναβαθμίσεις είχε επικαλεσθεί η κυβέρνηση ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές στις 25 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή