Μεγαλύτερο πρόβλημα το χρέος των καταναλωτών απ’ ό,τι το Brexit για τη Βρετανία

Μεγαλύτερο πρόβλημα το χρέος των καταναλωτών απ’ ό,τι το Brexit για τη Βρετανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη διόγκωση του χρέους των καταναλωτών παρά από το Brexit στη Βρετανία. Η Τράπεζα της Αγγλίας και παράγοντες του επενδυτικού κλάδου θεωρούν ότι η μεγάλη αύξηση του δανεισμού από τα νοικοκυριά μπορεί να αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. «Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Αυτή που συζητεί πιο πολύ ο κόσμος είναι το Brexit», δήλωσε ο Τόνι Κάζονς στο Bloomberg, ο οποίος είναι επικεφαλής επενδύσεων στην Pryford, την ευρωπαϊκή μονάδα της ΒΜΟ Global Asset Management. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει συσσωρευθεί το χρέος των καταναλωτών, ιδιαίτερα στον τομέα της στεγαστικής πίστης», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πριν από έναν μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας επισήμανε ότι οι εμπορικές τράπεζες ενδεχομένως να μην προβληματίζονται από την αύξηση των καταναλωτικών δανείων, αφού οι επισφάλειες και η ανεργία υποχωρούν τα τελευταία χρόνια. Ομως προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα ότι η αύξηση των δανείων αυτοκινήτου, η απαλλαγή τόκων από τα δάνεια πιστωτικών καρτών για παρατεταμένη περίοδο και η χαλάρωση των όρων χορήγησης δανείων στη στεγαστική πίστη μπορεί να αποδυναμώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

To χρέος των νοικοκυριών αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ το 2018, ξεπερνώντας το επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι τα δάνεια πιστωτικών καρτών, οι υπεραναλήψεις, τα δάνεια αυτοκινήτων και άλλες μορφές καταναλωτικής πίστης ξεπέρασαν τα 200 δισ. στερλίνες το α΄ εξάμηνο του 2017, με ετήσια άνοδο 10%. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης StepChange Debt, περίπου 2,9 εκατ. Βρετανοί βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και 9 εκατ. «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα ληφθούν μέτρα εις βάρος των τραπεζών για τις προδιαγραφές που θέτουν όσον αφορά τη χορήγηση δανείων.

Παράλληλα, οι αποταμιεύσεις των Βρετανών έχουν μειωθεί σε σχέση με τα δεδομένα προ κρίσης του 2008. Πέραν της υποχώρησης των πραγματικών μισθών στη χώρα, η πτώση των αποταμιεύσεων αποδίδεται στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Hargreaves Lansdown, για κάθε αποταμίευση 1.000 στερλίνων το 2007, σήμερα αντιστοιχούν μόνον 878 στερλίνες, λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Οι καταθέσεις που δεν δίνουν κανέναν τόκο αγγίζουν τις 180 δισ. στερλίνες, έναντι των 23 δισ. προ δέκα ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή