Ερντογάν: Μαυρίστε τη Μέρκελ

Ερντογάν: Μαυρίστε τη Μέρκελ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ παρουσίαζε το πρόγραμμά της ενόψει των εκλογών του προσεχούς μήνας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τους ομοεθνείς του μόνιμους κατοίκους Γερμανίας να καταψηφίσουν την καγκελάριο και όλους τους συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών, τους οποίους χαρακτήρισε «εχθρούς της Τουρκίας». «Καλώ όλους τους συμπατριώτες μου στη Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι είναι όλοι τους εχθροί της Τουρκίας. Υποστηρίξτε τα πολιτικά κόμματα που δεν είναι εχθροί της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Η ωμή παρέμβαση Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας έγινε χθες, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» Νίκος Στέλγιας, σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας, ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ευθύνη. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Γερμανία είναι εκείνη που πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι στις διμερείς σχέσεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίζεται ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση ενώνει τις δυνάμεις της με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία για να εξασφαλίσει ψήφους και ποσοστά στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στο ζήτημα της άρσης των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια. Επίσης, δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για το μεταναστευτικό. Στην συνέχεια, ο κ. Ερντογάν τονίζει τα εξής: «Σήμερα, για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μετά 25-30 ημέρες, το SPD και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν αναπτύξει την άποψη ότι “όσο προκαλέσουμε φθορά στην Τουρκία τόσο θα αυξήσουμε τις ψήφους μας”, κι εγώ απευθύνομαι σε όλους τους ομογενείς μας στη Γερμανία. Μην πράξετε λανθασμένα και μην υποστηρίζετε τους εχθρούς της Τουρκίας. Ολοι αυτοί είναι εχθροί της Τουρκίας. Υποστηρίξτε εκεί τα κόμματα που δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά την Τουρκία. Δεν έχει σημασία αν δεν θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα. Ψηφίστε τους. Και αυτό διότι, σε ένα βαθμό, αυτός είναι ένας αγώνας τιμής για όλους τους πολίτες μου που ζουν εκεί».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται λίγο μετά τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ σχετικά με το μέλλον της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Γερμανία έχει πολυπληθή τουρκική μειονότητα, που ανέρχεται στα τρία έως τέσσερα εκατ., σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι μπορεί να φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή