Αποψη: Ας μιλήσουμε για την πραγματική εικόνα…

Αποψη: Ας μιλήσουμε για την πραγματική εικόνα…

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι πραγματικά εντυπωσιακή η εμμονή που συχνά δείχνουν ορισμένοι πολιτικοί στο να αποστρέφουν το βλέμμα τους από την πραγματικότητα – τόσο όσο χρειάζεται για να τη διαστρέψουν. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Νέα Δημοκρατία επενδύουν σε μια κοινή ρητορική καταστροφολογίας που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιο κόμμα «μιλάει». Η οργανωμένη δε επανάληψη «επιλεκτικών» στοιχείων από, ας μου επιτραπεί, την πλειοψηφία των ΜΜΕ και πολιτικούς της αντιπολίτευσης μπορεί να εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα αλλά δεν βοηθάει τη χώρα. Μετά την πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές προτάχθηκε έντονα ο ισχυρισμός πως «Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν τον Ιούλιο του 2014». Οποία πλάνη… Το 2017 ουδεμία σχέση έχει με το 2014. Ιδού γιατί.

Το 2014 η οικονομία ανέκαμψε ελαφρά αλλά με μη βιώσιμο τρόπο, καθώς οι παραγωγικές επενδύσεις δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κατά 4,6%. Η βελτίωση στηρίχθηκε σε προεκλογικές φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις με συνέπεια να διακόψουν οι εταίροι στα μισά του έτους τις αξιολογήσεις που όφειλαν να κάνουν για την οικονομία.

Αντίθετα, η παρούσα κυβέρνηση, και παρά της υπαρκτές δυσκολίες του 2015 για τις οποίες έχει αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, αφού διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα με τους εταίρους μας, τηρεί τις δεσμεύσεις της και σήμερα χαίρει της εμπιστοσύνης αγορών και θεσμών, κάτι απαραίτητο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η απόδειξη είναι εμφανής, καθώς τα 4 τελευταία τρίμηνα 2016-2017 οι επενδύσεις αυξάνουν περίπου 14% κατά μέσον όρο.

Η βιομηχανική παραγωγή που μαζί με τις επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης το 2014 μειώθηκε 1,9%. Αντίθετα, το 2015 αυξήθηκε 1%, το 2016 αυξήθηκε 2,5% και το α΄ τετράμηνο 2017 αυξήθηκε 7,2%. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2016 ήταν 37% περισσότερες από το 2014, ενώ το α΄ 5μηνο 2017 είναι 197% περισσότερες από το ίδιο διάστημα του 2016.

Τέλος, οι καθαρές θέσεις μισθωτής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν το 2016 ήταν 37% περισσότερες απ’ ό,τι το 2014, ενώ το α΄ εξάμηνο 2017 είναι 9% περισσότερες απ’ ό,τι το α΄ εξάμηνο 2016. Η αύξηση αυτή της απασχόλησης είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να πέσει από 26,5% το 2014 σε 23,5% το 2016 και σε 21,7% τον Μάιο του 2017 (τον Μάιο του 2014 ήταν 27,1%).

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να θέλει η κυβέρνηση να επιστρέψει στη δυστυχία του 2014; Τότε είχαμε μία έωλη και εικονική ανάκαμψη, σήμερα η οικονομική ανάκαμψη αφορά την πραγματική οικονομία.

Επόμενο επιχείρημα. «Η ανεργία μειώθηκε λόγω της μεγάλης αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων για λίγες ώρες και φυσικά με λίγα ευρώ, που σήμερα φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη το 50%-52% των νεοπροσλαμβανομένων». Πόσο τυφλός και αμνήμων πρέπει να είναι, όμως, κανείς για να μη διακρίνει βάσει των ίδιων των στοιχείων ότι το ποσοστό πλήρους απασχόλησης μεταξύ των νεοπροσλαμβανομένων ήταν ήδη 50% τον Ιανουάριο 2015 όταν σχηματίσαμε κυβέρνηση, ενώ αντίθετα τον Ιούλιο 2013, σύμφωνα με τα παλιότερα διαθέσιμα στοιχεία του Εργάνη, ήταν 64%;

Οταν εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ επισημαίνουν πως «το 2016 η ανεργία θα ήταν 4% μικρότερη αν δεν είχε παρεμβληθεί η διακυβέρνηση (Τσίπρα)», προφανώς υποθέτουν ότι θα είχε σημειωθεί ανάπτυξη 4% και πάνω, όπως λογάριαζαν επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ οι επίσημες προβλέψεις της τρόικας. Ομως, γιατί επιλέγουν να «ξεχνούν» πως οι προβλέψεις αυτές όχι απλώς αναθεωρήθηκαν κατόπιν, αλλά δέχθηκαν και τα βέλη της αυτοκριτικής του ΔΝΤ ως υπεραισιόδοξες και εσφαλμένες; Είναι αλήθεια αστείο να κατηγορείται ο Τσίπρας ότι «διέταξε» την ανεργία να μειώνεται 2,0-2,5 μονάδες ετησίως τα προσεχή χρόνια, ενώ πράγματι μειώνεται επί διακυβέρνησής του, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ φαντάζονται πως μπορούσαν να διατάξουν την ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο βάσει… προβλέψεων κι ενώ είναι επί των δικών τους ημερών, εντέλει, που η ανεργία εκτινάχθηκε από το 7% στο 27%!

Εντύπωση προκαλεί ακόμη η πρόσφατη εμμονή «στα καθημερινά λουκέτα στις επιχειρήσεις λόγω των εξοντωτικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους». Η αλήθεια είναι πως στο α΄ εξάμηνο 2017 είχαμε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων με τις συστάσεις να υπερβαίνουν κατά 2.259 τα «λουκέτα»! Σε πόσες επιχειρήσεις έβαλε λουκέτο το μείγμα πολιτικής που οι ίδιοι επέλεξαν από το 2008-2014; Εκείνος ακριβώς ο αριθμός που εκτίναξε το σύνολο των ανέργων από 370.000 στο 1.370.000, εκ των οποίων 150.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της χώρας.

Οι οικονομικοί κύκλοι, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καταγράφουν με σαφήνεια ότι είμαστε σε καλό δρόμο και τώρα προέχει η διατήρηση του θετικού κλίματος και η πολιτική σταθερότητα. Είναι πράγματι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς τις επιλογές της Ν.Δ. σήμερα. Η μικροκομματική τακτική του «αρνητικού κλίματος» δεν θα βρει συμμάχους στο τέλος. Είναι όμως περισσότερο απογοητευτικό ένα προοδευτικό κόμμα όπως η ΔΗΣΥ να υποκύπτει στην εύκολη, αβασάνιστη και αβάσιμη κριτική της κυβέρνησης, κλείνοντας τα μάτια στα πραγματικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνον ευθυγραμμίζεται με τη στείρα αντιπολίτευση της ηγεσίας της Ν.Δ., αλλά και ενδίδει στον φτηνό λαϊκισμό που η ίδια η ΔΗΣΥ διακηρύσσει πως απεχθάνεται. Κρίμα.

Καθένας στις επιλογές του. Ας καταλάβουμε όλοι ότι το 2017 δεν είναι ούτε 2014 ούτε 2015. Εμείς θα επιμείνουμε στο έργο μας να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα, βγάζοντας την οικονομία και την κοινωνία από τα αδιέξοδα που την οδήγησαν οι λανθασμένες και πελατειακές πολιτικές δεκαετιών.

* Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου είναι αναπλ. υπουργός Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή