Ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA απαιτούν οι ΗΠΑ

Ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA απαιτούν οι ΗΠΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησαν οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για την αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών Βορείου Αμερικής, της γνωστής και ως NAFTA. Ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η βορειοαμερικανική συμφωνία έχει αποδειχθεί καταστρεπτική για πάμπολλους Αμερικανούς – έχουν χαθεί τουλάχιστον 700.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης Τραμπ είναι η εκ βάθρων επανεξέταση της NAFTA και όχι το να κάνει δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές. Περνώντας στην αντεπίθεση η Κρίστια Φρίλαντ, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια οποιαδήποτε νέα μορφή συμφωνίας».

Αναγνώρισε πως η NAFTA πρέπει να επικαιροποιηθεί, αλλά υπενθύμισε ότι η ουσία της έγκειται στο γεγονός πως ήταν επωφελής και για τα τρία συμβαλλόμενα μέρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού, Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο, ο οποίος τόνισε ότι η τριμερής εμπορική συμφωνία αποτελεί σημαντική επιτυχία όλων, προειδοποιώντας ότι «θα ήταν μέγα λάθος αν αφαιρούνταν από τη NAFTA εκείνα τα στοιχεία της που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά». Ορισμένοι φοβούνται ότι η αναθεώρηση της βορειοαμερικανικής συμφωνίας θα αποβεί, τελικά, προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ξυλείας από τον Καναδά. Θεωρούν ότι πωλείται στην αμερικανική αγορά σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι η εγχώρια ξυλεία. Επίσης, διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν τυχόν κρούσματα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, ενώ απειλούν με δασμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των φθηνών εισαγωγών επιτραπέζιων ελιών. «Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν για τους Αμερικανούς, εξαιτίας της βορειοαμερικανικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, υπογραμμίζοντας πως θα διεκδικήσει να υπάρξουν βελτιώσεις σε σειρά θεμάτων, όπως οι αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την προέλευση των προϊόντων, τους όρους εργασίας, καθώς και οι προβλέψεις για να αποτραπούν τυχόν κινήσεις χειραγώγησης των ισοτιμιών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει οι αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν την εξάρτησή τους από ανταλλακτικά και εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε Καναδά και Μεξικό, και να επικεντρώσουν την παραγωγική τους βάση εντός των ΗΠΑ. Ηδη, εκπρόσωποι των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών (Ford, GM, Fiat Chrysler) έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητά τους βασίζεται σε αυτό ακριβώς το στοιχείο: ότι η παραγωγική βάση βρίσκεται εντός και εκτός ΗΠΑ και το σύστημα προμηθειών προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας, το Μεξικό και τον Καναδά.

Επιπλέον, ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ τόνισε ότι ένας ακόμη στόχος του είναι, μέσω των συζητήσεων για τη ΝΑFTA, να περιοριστούν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά. Εδώ έγκειται και μία σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών εμπορικών εταίρων, εφόσον οι ΗΠΑ αποσκοπούν στη μείωση των ελλειμάτων και στην προστασία των Αμερικανών εργαζομένων, ενώ το Μεξικό και ο Καναδάς στο να διατηρηθούν τα οφέλη από το τριμερές εμπόριo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή