Γερμανία: Η καγκελάριος του μετριοπαθούς Κέντρου

Γερμανία: Η καγκελάριος του μετριοπαθούς Κέντρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα γίνω καγκελάριος». Δεν το είπε η Αγκελα Μέρκελ. Το είπε ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της, Μάρτιν Σουλτς, στην καλοκαιρινή συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Αφού συνεχάρη τη Μέρκελ για το «σοσιαλδημοκρατικό» της, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα. Η υπεραισιοδοξία του δεν εδράζεται σε απτά στοιχεία. Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να χάνει έδαφος και τη Γερμανίδα καγκελάριο να προηγείται με 14% και πλέον. Πριν από μισό χρόνο, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Οι δύο μονομάχοι στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου εμφανίζονταν ισόπαλοι με 32%.

Η καγκελάριος, όμως, κατάφερε με τη μετριοπαθή πολιτική της να εξαερώσει την αρχικά δυναμική είσοδο του Σουλτς στην προεκλογική μάχη. «Η Μέρκελ προσπαθεί πάντα να δημιουργήσει μια κεντρώα εντύπωση, αλλά στο τέλος πάντα υπερασπίζεται την υπερβολικά συντηρητική πολιτική», κατήγγειλε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Δεν έχει άδικο. Το έκανε στο μεταναστευτικό κι ενώ ουσιαστικά προχώρησε σε αναδίπλωση μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε., εδραίωσε την αίσθηση της πολιτικής εκπροσώπου του ανθρωπισμού, χωρίς ωστόσο να πλήξει την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας των πολιτών της χώρας. Αρνήθηκε, π.χ., πεισματικά να υποκύψει στις πιέσεις του Χριστιανοκοινωνιστή εταίρου της, Χορστ Ζεεχόφερ, για θέσπιση πλαφόν στον αριθμό υποδοχής των μεταναστών, αλλά συναίνεσε στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, που καθιστούσε ούτως ή άλλως περιττό το υπό συζήτηση πλαφόν. Αυτό ακριβώς της προσάπτει ο Σουλτς σε όλους τους τομείς.

«Οι σκληροί του κόμματός της ζητούν μείωση των κοινωνικών δαπανών, αύξηση των αμυντικών κονδυλίων και σύνταξη στα 70. Και η κυρία Μέρκελ παριστάνει λες και δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά», είπε στην ίδια συνέντευξη ο Σουλτς. Παράλληλα, επέκρινε την άτολμη στάση της απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και την υποτονική κριτική της προς τον Αμερικανό πρόεδρο για τις ίσες αποστάσεις που κράτησε στα βίαια επεισόδια του Σάρλοτσβιλ.

Σαν να μην έφτανε ο διεμβολισμός της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας και βάσης από τη Μέρκελ, ο Σουλτς έχει ένα ακόμη πρόβλημα: τον διορισμό του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft. O Σουλτς έχει φροντίσει να λάβει αποστάσεις εγκαίρως από τον Σρέντερ, εξαιτίας των στενών σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα. Από την πλευρά του, ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος επιμένει ότι το νέο του πόστο δεν θα επηρεάσει τις επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών τον Σεπτέμβριο και θεωρεί ότι το ζήτημα έχει γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από τους Χριστιανοδημοκράτες, που επιδιώκουν την άνετη επανεκλογή Μέρκελ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει, πάντως, και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το κόμμα που στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης φάνηκε να απειλεί σοβαρά τους Χριστιανοδημοκράτες από τα δεξιά. Η ηγέτις τους, Φράουκε Πέτρι, αντιμετωπίζει άρση της ασυλίας της και παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της ψευδορκίας, ενώ στέλεχος της Νεολαίας φέρεται ότι διατηρούσε επαφές με ύποπτο για διενέργεια κατασκοπείας προς όφελος της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή