Σκηνές από το μέλλον στη σύγκρουση για τις πυρκαγιές

Σκηνές από το μέλλον στη σύγκρουση για τις πυρκαγιές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρίες συνωμοσίας για σχέδια αποσταθεροποίησης που ανακάλεσαν έντονα μνήμες του «στρατηγού ανέμου», συντονισμός της κατάσβεσης μέσω Twitter, πρωθυπουργική επιθεώρηση με ελικόπτερο, καταγγελίες για ολιγωρία και έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής είχε χαρακτηριστικά deja vu. Μοιάζει, όμως, ταυτόχρονα με σκηνές από τα «προσεχώς» του Σεπτεμβρίου.

Η μέσω διαρροών παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο της Ν.Δ. να… γυρίσει πίσω στην ξαπλώστρα του –την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την τετραήμερη εξαφάνιση του πρωθυπουργού και ενώ η κρίση με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική κορυφωνόταν– είναι ενδεικτική του κυβερνητικού ύφους που δεν άλλαξε υπό το βάρος των καταγγελιών. Εμμέσως πλην σαφώς, η Πειραιώς «φωτογράφισε» τον πρωθυπουργό ως ένοικο της ξαπλώστρας, αφού τον κατήγγειλε ευθέως ότι αποφάσισε να επιθεωρήσει από αέρος τα καμένα, μόνο όταν ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ότι την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεπτόταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί απευθείας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με προσωπική παρέμβασή του, η οποία συνοδεύτηκε από την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιπυρική προστασία.

Κύκλοι της Πειραιώς μιλούσαν για «εξαφανισμένο» πρωθυπουργό που επέμενε να είναι άφαντος για τέσσερις μέρες και συντόνιζε «αόρατα» την επιχείρηση πυρόσβεσης μέσω Twitter. Και επέμεναν στο γελοίο των θεωριών συνωμοσίας – προπέτασμα καπνού για να καλύψει η κυβέρνηση την ανεπάρκειά της. Η Πειραιώς επιμένει ότι δεν παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να μη χρησιμοποιήσει τις καταγγελίες για κυβερνητική ολιγωρία για να βάλει τον «αόρατο» Αλέξη Τσίπρα στο συνολικότερο κάδρο της κυβερνητικής ανεπάρκειας και ανικανότητας. Για τη Ν.Δ. οι στάχτες της Ανατολικής Αττικής αποδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί σημαντικά θέματα. Αλλά η σύγκρουση για τα καμένα είναι μόνο μια πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν με την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

Δεν είναι τυχαίο που στο κάδρο της εξαφάνισης η Πειραιώς (διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη) έβαλε και τον συνήθως λαλίστατο Πάνο Καμμένο. Το ολιγοήμερο μορατόριουμ στη σύγκρουση της Ν.Δ. με τον κυβερνητικό εταίρο, το οποίο κηρύχθηκε με αφορμή τον σεισμό στην Κω και τα «μπάνια του λαού», φθάνει στο τέλος του. Παρότι παραμένει άγνωστο αν η κυβέρνηση θα φροντίσει να μεταθέσει τη συζήτηση για το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής όσον αφορά την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση Noor 1 μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για ευνόητους πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, η Πειραιώς ετοιμάζεται να ξαναπάρει το όπλο της έναντι του αρχηγού των ΑΝΕΛ με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή