Ταξίδι στον αμπελώνα της Αιγιαλείας

Ταξίδι στον αμπελώνα της Αιγιαλείας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εις φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια», έγραφε ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. αντικρίζοντας τις Πλαγιές Αιγιαλείας. Η αμπελουργική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτη δεινότητα μέχρι τις μέρες μας και σε αυτήν είναι αφιερωμένο το δεύτερο μισό κάθε Αυγούστου τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τον θεσμό «Οινοξένεια» που διοργανώνει από το 2013 η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αιγιάλειας σε τοπία και γεύσεις, στον πλούτο της αμπελοοινικής παράδοσης, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία.

Οι πλαγιές της Αιγιάλειας είναι γνωστές και ως «Τοσκάνη της Ελλάδας», ωστόσο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ανεξερεύνητη. Βρέχεται στα Υδατα της Στυγός στις κορυφές του Χελμού, ελαιώνες και αμπελώνες εναλλάσσονται με προστατευόμενες περιοχές Natura, ποτάμια και φαράγγια. Το έλατο συναντά το κύμα. «Ολα αυτά θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο Σωτήρης Μπόλης εκ των διοργανωτών του θεσμού «Οινοξένεια». «Δεν μένουμε στο κρασί, το ενώνουμε με την κουζίνα, δοκιμάζουμε στα εστιατόρια, εξερευνούμε τη θάλασσα και το βουνό, περπατάμε σε αμπελώνες και ξεναγούμαστε σε επισκέψιμα οινοποιεία, ακούμε μουσική, απολαμβάνουμε εκθέσεις».

Το φεστιβάλ που ξεκίνησε προχθές, 17 Αυγούστου, θα συνεχιστεί ώς τις 27 του μηνός με πληθώρα εκδηλώσεων. Η εναρκτήρια γιορτή έδωσε τον τόνο. «Στον κήπο με τους φοίνικες στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”, 800 επισκέπτες δοκίμασαν τα εκλεκτά και βραβευμένα κρασιά των οινοποιείων του δικτύου, δοκιμάζοντας τις δημιουργίες τοπικών παραγωγών. Ηταν ένα ταξίδι σε όλη την Αιγιάλεια μέσα σε έναν κήπο», λέει ο κ. Μπόλης με φανερό ενθουσιασμό. Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου με τους primavera en Salonico και μελωδίες και παραδοσιακούς ήχους από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. «Η λογική μας είναι πέρα από την εξερεύνηση του τόπου μας, θέλουμε να είναι μια διαδικασία μύησης, μυσταγωγίας».

Αιχμή του δόρατος πάντα το κρασί. Οινοποιείο Καρανικόλας, Τετράμυθος, Οινοφόρος-Rouvalis Winery, Αχαιών Οινοποιητική, Αμπελώνες PIPA, Cavino, είναι μερικά από τα οινοποιεία που θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους για το κοινό και αυτά που έκαναν τον οσκαρικό σκηνοθέτη Alexander Payne (Sideways) να τα εκθειάσει, «πέρυσι η Καλιφόρνια, φέτος η Αιγιάλεια». Σχεδόν κάθε χρόνο οι οινοποιοί της περιοχής κατακτούν παγκόσμια σημαντικά βραβεία και πρωτιές. Ο ροδίτης οίνος, εξαιρετικής ποιότητας λευκός οίνος, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος διεθνώς, είναι αναγνωρισμένος ως οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ ΠΑΤΡΑ, ωστόσο ο αμπελώνας της Αιγιάλειας με τις σπάνιες ιδιότητές του (βορεινός προσανατολισμός, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ιδανικό υψόμετρο και κλίση, προστασία από ζεστούς αφρικανικούς νοτιάδες) παράγει πολλούς άλλους οίνους περιωπής. Για «μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα», έκανε λόγο και η επίτιμη πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, Σταυρούλα Κουράκου. «Είναι ένας από τους ωραιότερους αμπελώνες του κόσμου, καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από τον καλοκαιρινό καύσωνα».

Πληροφορίες και πρόγραμμα στο oinoxeneia.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή