Ο αινιγματικός ομογενής και οι επαφές με τη Μόσχα

Ο αινιγματικός ομογενής και οι επαφές με τη Μόσχα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν 24 Μαρτίου 2016 όταν ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος έγραψε για πρώτη φορά στο επιτελείο του Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία: «Μπορώ να κανονίσω μια συνάντηση μεταξύ ημών και της ρωσικής ηγεσίας για να συζητήσουμε τις σχέσεις μας υπό τον πρόεδρο Τραμπ». Oπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post, το μέιλ αυτό μαζί με πολλά ακόμη που ακολούθησαν έχουν πλέον εισέλθει στο μικροσκόπιο της αμερικανικής δικαιοσύνης και του Κογκρέσου, στο πλαίσιο της έρευνας για τις επαφές συμβούλων του Τραμπ με τη Ρωσία.

Η «Κ» ξετυλίγει την ιστορία του «αινιγματικού» –όπως τον χαρακτήρισε η αμερικανική εφημερίδα– ομογενούς: από τη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, την ειδίκευσή του στα ενεργειακά, μέχρι τη γνωριμία με τον Τραμπ και τις υποσχέσεις που έδινε σε ξένους αλλά και σε Ελληνες πολιτικούς.

Από «ελληνικό» σπίτι

Μόλις 31 ετών, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο από Eλληνες γονείς με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Αντώνης (πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Eνωσης ΗΠΑ), έχει δηλώσει πως η οικογένειά του ζει σε ένα σπίτι «ελληνικό»: «Ξεκινάμε την ημέρα μας διαβάζοντας τα νέα, δεν είμαστε αποκομμένοι από τη χώρα μας». Ολοι τους μιλάνε άπταιστα ελληνικά και επιστρέφουν στην Ελλάδα με κάθε ευκαιρία, αφού έχουν συγγενείς και διατηρούν και οι ίδιοι σπίτι.

Ο Τζορτζ αποφοίτησε το 2010 από το UCL του Λονδίνου, όπου σπούδασε Πολιτική Οικονομία και ξεκίνησε να δουλεύει στο Ινστιτούτο Hudson που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας. Η ομάδα του ήταν επικεντρωμένη στις σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και στόχος τους ήταν να φέρουν σε επαφή πρέσβεις και ανθρώπους-κλειδιά από τις τρεις χώρες. Με αυτήν την ιδιότητα, το 2014 συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Αντίστοιχα, επαφές είχε και στο Ισραήλ: το 2015 παρουσίασε στο υπουργείο Ενέργειας μελέτη του Ινστιτούτου. Οι επαφές αυτές θεωρείται πως έπαιξαν ρόλο στο να «ανοίξει» για την εταιρεία Noble Energy ο δρόμος για τη γεώτρηση φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η είσοδος στην πολιτική

Τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησε να εργάζεται στο επιτελείο του Μπεν Κάρσον, υποψηφίου για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Οταν εκείνος αποχώρησε και υποστήριξε τον Τραμπ, του πρότεινε να εντάξει στην ομάδα του τον νεαρό ομογενή. Παπαδόπουλος και Τραμπ έδωσαν ένα τηλεφωνικό ραντεβού. Αυτό δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά, αλλά λίγο πριν κλείσουν, ο υποψήφιος τότε πρόεδρος τον προσκάλεσε σε μια ομιλία του.

Ετσι, στις 21 Μαρτίου ο Παπαδόπουλος έφτασε στο υπό κατασκευήν ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Σε ένα από τα λίγα «έτοιμα» δωμάτια, κάθισε μαζί με άλλους δώδεκα άνδρες γύρω από ένα τραπέζι, όπου περιτριγυρισμένοι από μακέτες και φωτογραφίες του ξενοδοχείου συμμετείχαν σε μια σύσκεψη. Το ίδιο απόγευμα, o Τραμπ έδωσε μια συνέντευξη και όταν τον ρώτησαν ποια ακριβώς είναι η ομάδα των συμβούλων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε και τον –άγνωστο στην Ουάσιγκτον– Παπαδόπουλο: «Ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου. Είναι εξαιρετικός», είπε.

Ο Παπαδόπουλος δεν χάνει χρόνο. Τρεις μόλις ημέρες ύστερα από εκείνη την πρώτη γνωριμία στέλνει μέιλ σε επτά συνεργάτες του Τραμπ με θέμα: «Συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία – συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν». Αγνωστο εάν η επαφή που προσπαθούσε να πετύχει ήταν δική του πρωτοβουλία ή εάν πράγματι είχε τέτοια πρόσβαση, ωστόσο η πρόταση δεν γίνεται δεκτή από το επιτελείο Τραμπ. Ο Παπαδόπουλος όμως επιμένει. Στις 4 Μαΐου του 2016 προωθεί μια συγκεκριμένη πρόσκληση για τον ίδιο τον Τραμπ από ρωσικό think tank άμεσα συνδεδεμένο με την κυβέρνηση. Παρ’ όλο που και αυτό απορρίπτεται δεν το βάζει κάτω, στέλνει τουλάχιστον άλλα έξι αιτήματα για πιθανές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους και κάποια στιγμή ζητάει διευκρινίσεις για το κατά πόσον θα μπορούσε ο ίδιος να αποδεχτεί πρόσκληση από τη Ρωσία.

Κανείς δεν ξέρει εάν ο Παπαδόπουλος τελικά πραγματοποίησε προεκλογικά κάποιο ταξίδι στη Ρωσία, αλλά, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «Κ», έκανε τουλάχιστον δύο ταξίδια (την άνοιξη αλλά και τον χειμώνα του ’16) ως σύμβουλος του Τραμπ στην Ελλάδα.

Επαφές στην Αθήνα

Αρχικά συναντάει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Aνέβασε» μάλιστα στην προσωπική του ιστοσελίδα φωτογραφία από τη συνάντηση. Του ζητάει απευθείας επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τελικά καταφέρνει να δει τον κ. Καμμένο, τον κ. Κοτζιά και αργότερα τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως προγραμμάτιζε ένα ταξίδι του Τραμπ στην Ελλάδα, ενώ μετά τις εκλογές επέμενε πως είχε καταφέρει να παραμείνει στον κύκλο των συμβούλων «παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από κάποιους που προωθούσαν τουρκικές θέσεις». Σε όλους δήλωνε πως ο Τραμπ του είχε δώσει «λευκή επιταγή» να διαλέξει οποιοδήποτε ρόλο επιθυμεί στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Κάποιοι από τους συνομιλητές του ήταν επιφυλακτικοί με τα λεγόμενά του, άλλοι πιο ενθουσιώδεις (ο κ. Καμμένος μετά τη νίκη Τραμπ είχε δώσει, μέσω Twitter, συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο και σημείωνε πόσο σημαντική θέση έχει πλέον ο Παπαδόπουλος).

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς ποια –ή πόσο στενή– ήταν πράγματι η σχέση του με τον Τραμπ και το επιτελείο του. Μετά την ορκωμοσία πάντως δεν αναλαμβάνει κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση. Τα μέιλ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν, αν μη τι άλλο, την επιμονή του να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά και τις σχέσεις που είχε και ενδεχομένως καλλιέργησε περαιτέρω με Ρώσους παράγοντες χρησιμοποιώντας το όνομα του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή