Οι αντιφάσεις της Ουάσιγκτον ανησυχούν τη Σεούλ

Οι αντιφάσεις της Ουάσιγκτον ανησυχούν τη Σεούλ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ζητήσει τη συγκατάθεση της Σεούλ προτού αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να καθησυχάσει την κοινή γνώμη όσον αφορά τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον στην αντιμετώπιση της Πιονγιάνγκ.

Τα σχόλια του κυρίου Μουν έρχονται μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Στιβ Μπάνον, του τέως –πλέον– επικεφαλής συμβούλου του Τραμπ (απομακρύνθηκε την Παρασκευή), ο οποίος δήλωσε ότι είναι πιθανή η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ως αντάλλαγμα για το πάγωμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Μία τέτοια συμφωνία, που θα αποτελεί δραματική απομάκρυνση από την πολιτική δεκαετιών που ακολουθούν οι ΗΠΑ, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Αλλά ακόμη και αυτή η πρόταση προκάλεσε την έκπληξη των αναλυτών σε μια περιοχή που προσπαθεί να βρει νόημα στην απειλή του Τραμπ να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» στη Βόρεια Κορέα.

«Δεν φεύγουμε»

Μιλώντας κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ ο νεότερος, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, απέρριψε την πιθανότητα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. «Εχουμε δέσμευση έναντι της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνφορντ. «Δεν ενεπλάκην σε οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Νότια Κορέα. Αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω».

Κατά τη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο στρατηγός Ντάνφορντ προσπάθησε να πείσει την κινεζική ηγεσία, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, να σκληρύνουν τη στάση τους προς την Πιονγιάνγκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, αυτό το μήνυμα στην πραγματικότητα δυναμίτισαν τα λόγια του Στιβ Μπάνον, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση εδώ».

Τα αντιφατικά μηνύματα επέτειναν την αβεβαιότητα που προκαλεί η προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, σε μια στιγμή που οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία αγωνιούν όσον αφορά στη δέσμευση της Ουάσιγκτον να τους υπερασπιστεί σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ αποκτήσει την ικανότητα να πλήξει αμερικανικές πόλεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας επρόκειτο να ζητήσουν διαβεβαιώσεις σε συναντήσεις που θα λάμβαναν χώρα την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Στη Νότια Κορέα, ο κύριος Μουν προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους σχετικά με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να επιχειρήσουν μονομερώς ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Πιονγιάνγκ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.

«Ασχέτως των εναλλακτικών λύσεων που θέλει να χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ, υποσχέθηκαν ότι πρόκειται να συζητήσουν το θέμα με τη Νότια Κορέα προκειμένου να λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της πριν από την εκκίνηση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κύριος Μουν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Πρόκειται για μια σαφή συμφωνία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ. Ο κόσμος μπορεί να καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος».

Επίσης ο πρόεδρος Μουν τόνισε ότι οι πρόσφατες πολεμικές ιαχές του Ντόναλντ Τραμπ αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας, αποτελώντας ταυτόχρονα προσπάθεια επίδειξης της αποφασιστικότητάς του. «Δεν πιστεύω ότι τις έκανε έχοντας αποφασίσει να λάβει πολεμική δράση. Σε αυτό το θέμα υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κύριος Μουν.

Ο Στιβ Μπάνον, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The American Ρrospect, τόνισε ότι το γεγονός πως η Σεούλ βρίσκεται στο βεληνεκές των πυροβόλων της Βόρειας Κορέας στην πραγματικότητα αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στο αδιέξοδο που έχει σχηματισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή