H κινεζική ενεργειακή CEFC θέλει να εξαγοράσει μερίδιο της Rosneft

H κινεζική ενεργειακή CEFC θέλει να εξαγοράσει μερίδιο της Rosneft

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός ενεργειακός όμιλος CEFC China Energy ενδέχεται να εξαγοράσει μερίδιο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παράγοντα στο εμπόριο ενέργειας. Την πληροφορία αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, που τόνισαν, πάντως, ότι κάθε σχετική συζήτηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αν υλοποιηθεί, η επένδυση θα αποτελεί περαιτέρω σύσφιγξη στους δεσμούς ανάμεσα στις δύο εταιρείες, που έχουν υπογράψει γενική συμφωνία συνεργασίας από τις 2 Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, θα σηματοδοτεί σύσφιγξη στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, σε μια στιγμή που η Ρωσία έχει υποκαταστήσει τη Σαουδική Αραβία ως σημαντικότερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Εχουν προηγηθεί δύο συναντήσεις που είχε ο Γιε Τζιοανμίν, πρόεδρος της CEFC, με τον Ιγκορ Σετσίν, διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft. Εως τώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το μέγεθος της επένδυσης που προτίθεται να κάνει στη Rosneft η CEFC. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ρωσικού κολοσσού, είναι πιθανόν να πουλήσει στη CEFC τμήμα των δραστηριοτήτων της στον τομέα λιανικής. Σε αυτόν συγκαταλέγονται σχεδόν 3.000 πρατήρια βενζίνης, περίπου 150 συγκροτήματα αποθήκευσης πετρελαίου και πάνω από 1.000 δεξαμενόπλοια. Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια οι δύο εταιρείες έχουν εξετάσει διάφορες μορφές συνεργασίας, από την κοινή εκμετάλλευση πετρελαιοπηγών στη Ρωσία μέχρι την εμπορία πετρελαίου. Η ιδέα μιας επένδυσης στη Rosneft είναι, όμως, πολύ πρόσφατη, σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές της κινεζικής εταιρείας. Ο ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει αναθέσει σε ομάδα εργασίας περίπου 40 ατόμων να μελετήσουν τα πάντα για την ενδεχόμενη επένδυση. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως αν ο κινεζικός όμιλος αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα υδρογονανθράκων και στα διυλιστήρια της Rosneft, θα ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά και θα ανταγωνιστεί την Glencore.

Η CEFC είναι μία ακόμη από τις κινεζικές εταιρείες που εξελίχθηκαν σε κολοσσούς έπειτα από επιθετική πολιτική εξαγοράς ξένων επιχειρήσεων μέσα στην τελευταία διετία. Εχει εξασφαλίσει ένα σπάνιο προνομιακό συμβόλαιο για την αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας. Αν ευοδωθούν τα σχέδιά της, η CEFC θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία της Κίνας που θα επενδύσει σε έναν πετρελαϊκό κολοσσό. Πάγια πολιτική του Πεκίνου έως τώρα είναι να αναθέτει τις στρατηγικές επενδύσεις στις τρεις μεγάλες κρατικές πετρελαϊκές της χώρας. Στοχεύοντας στην ανάδειξή της σε πετρελαϊκό κολοσσό της Κίνας, η CEFC έχει ήδη καταβάλει σχεδόν 900 εκατ. δολάρια για το 4% πετρελαιοπηγής που ελέγχει η Abu Dhabi National Oil Co. Εχει, άλλωστε, συμφωνήσει να εξαγοράσει το 51% της KMGI, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Καζαχστάν, KazMunayGaz, καθώς και το 20% εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης που πριν ανήκε στον όμιλο Cowen Group. Σύμφωνα, πάντως, με τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, ο παράγοντας που απασχολεί τη CEFC και ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της είναι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Μόσχας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τη Rosneft, ανήκει στο ρωσικό κράτος σε ποσοστό 20%, μέσω της εταιρείας συμμετοχών Rosneftegaz, καθώς έχει προηγηθεί τον Δεκέμβριο η πώληση μεριδίου της 19,5% στην Glencore και στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έναντι 10 δισ. ευρώ. Αν, πάντως, θελήσει το ρωσικό κράτος να μειώσει το μερίδιό του στη Rosneft κάτω από το 50% θα πρέπει να εκδώσει σχετικό διάταγμα. Παράλληλα, η ΒΡ ελέγχει το 19,75% της Rosneft. Εκπρόσωπος του ρωσικού κολοσσού δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία θεωρεί την Κίνα στρατηγικό εταίρο της και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της CEFC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή