Ερντογάν σε Γκάμπριελ: «Ποιος είσαι εσύ που μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας»

Ερντογάν σε Γκάμπριελ: «Ποιος είσαι εσύ που μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να «γνωρίζει τα όριά του», αφού ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατήγγειλε την «παρέμβασή» του στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές.

«Δεν έχει κανένα όριο! Ποιος είσαι εσύ για να μιλάς για τον πρόεδρο της Τουρκίας;… Να γνωρίζεις τα όριά σου! Προσπαθήσε να μας κάνει μάθημα… Εδώ και πόσο καιρό είσαι πολιτικός; Πόσο χρονών είσαι;» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση εναντίον του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Τουρκία κατηγορεί το Βερολίνο για «αλαζονεία», μετά τη δριμεία αντίδραση που προκάλεσε η έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κανένα από τα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους που έχουν και γερμανική υπηκοότητα να «δώσουν ένα μάθημα» στις 24 Σεπτεμβρίου στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους που φέρονται «με ασέβεια» στην Τουρκία.

«Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους παρεμβάσεις» απάντησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της, του Στέφεν Ζάιμπερτ. «Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είχε γράψει λίγο νωρίτερα ο ίδιος στο Twitter. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που προέρχεται από το SPD, χαρακτήρισε «ασυνήθιστη ανάμιξη» στις υποθέσεις της Γερμανίας τις δηλώσεις του Ερντογάν ενώ ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος "έχει χάσει κάθε μέτρο".

Σήμερα ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπερασπίστηκε σθεναρά τον Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του δεν απευθύνονταν παρά μόνο στους ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία. «Αυτό ειπώθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δείτε όμως αυτές τις ασεβείς και πολύ αλαζονικές αντιδράσεις που ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας. Θέλω να καταδικάσω αυτές τις αντιδράσεις και την ασεβή φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε», είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Μποζντάγ κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία για ανάμιξη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. «Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πολύ σαφής» δεδομένου, όπως είπε, υποστήριξε το "όχι" στο δημοψήφισμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης την κατηγορία ότι το Βερολίνο ανέχεται και φιλοξενεί πραξικοπηματίες και Κούρδους αυτονομιστές του PKK. «Η Γερμανία στηρίζει το PKK. Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά η Γερμανία του παρέχει ξεκάθαρα προστασία», κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή