ΚΟΣΜΟΣ

Το πανεπιστήμιο του Τέξας θα απομακρύνει αγάλματα που συνδέονται με τη Συνομοσπονδία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Oστιν θα απομακρύνει τα αγάλματα τεσσάρων προσωπικοτήτων που συνδέονται με τη Συνομοσπονδία, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης χθες Κυριακή επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει σύμβολα της υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ακροδεξιοί και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων συγκρούστηκαν στις 12 Αυγούστου στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και μία γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας εθνικιστής έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε διαδηλωτές.

«Την προηγούμενη εβδομάδα οι φρικτές εκδηλώσεις μίσους στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Σάρλοτσβιλ σόκαραν και έθλιψαν το έθνος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης Γκρεγκ Φένβις.

«Τα γεγονότα αυτά κατέστησαν ξεκάθαρο, τώρα περισσότερο από ποτέ, ότι τα μνημεία της Συνομοσπονδίας έχουν αναχθεί σε σύμβολα των σύγχρονων υποστηρικτών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και του νεοναζισμού», πρόσθεσε.

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν αγάλματα που τιμούν τη Συνομοσπονδία. Ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι προωθούν τον ρατσισμό, ενώ οι υπερασπιστές των αγαλμάτων αντιτείνουν ότι υπενθυμίζουν την κληρονομιά των ΗΠΑ.

Στα τέσσερα αγάλματα τα οποία πρόκειται να απομακρύνει το πανεπιστήμιο του Τέξας από το κεντρικό του κτίριο περιλαμβάνεται και αυτό του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, ο οποίος ηγήθηκε του στρατού της Συνομοσπονδίας στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ που τελείωσε το 1865.

Το άγαλμα του Λι θα μεταφερθεί στο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών του πανεπιστημίου, όπου θα μπορούν να το επισκέπτονται οι σπουδαστές, εξήγησε ο Φένβις.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λευκοί εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί στο Σάρλοτσβιλ για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση ενός αγάλματος του Λι από ένα πάρκο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ