Νεκρός ο δράστης της Βαρκελώνης

Νεκρός ο δράστης της Βαρκελώνης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Νεκρός έπεσε χθες το απόγευμα ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Βαρκελώνης, Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος εντοπίστηκε σε αμπελώνα στην περιοχή Σουμπιράτς, 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Ο 22χρονος Μαροκινός είχε ταυτοποιηθεί ως οδηγός του μοιραίου βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους το απόγευμα της Πέμπτης στον κεντρικό πεζόδρομο Ράμπλα. Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας από τους δύο νεκρούς στην έκρηξη της Τετάρτης στο Αλκανάρ, ήταν ο θεωρούμενος ως καθοδηγητής του δικτύου, ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το άτομο που σκοτώθηκε στο Σουμπιράτς είναι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ», ανακοίνωσε η καταλανική αστυνομία, σημειώνοντας ότι για τον εντοπισμό του ήταν κρίσιμη η συνεισφορά γυναίκας, η οποία είδε άγνωστο με τα χαρακτηριστικά του Αμπουγιακούμπ να πλησιάζει στο σπίτι της και έβαλε τις φωνές. Ο 22χρονος απομακρύνθηκε τρέχοντας και η γυναίκα κάλεσε τις Αρχές.

Η φωτογραφία του Αμπουγιακούμπ είχε κυκλοφορήσει ευρέως μετά την ταυτοποίηση των 12 μελών του τζιχαντιστικού δικτύου, εκ των οποίων τα 11 μέλη είτε είχαν συλληφθεί είτε είχαν σκοτωθεί. Αφού διένυσε 500 μέτρα σπέρνοντας τον θάνατο στη Ράμπλα, ο Αμπουγιακούμπ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το λευκό βανάκι, καθώς άνοιξε, λόγω των διαδοχικών συγκρούσεων, ο αερόσακος του οδηγού.

Εν συνεχεία, διένυσε με τα πόδια απόσταση μιάμισης ώρας, μέχρις ότου συνάντησε τον άτυχο 34χρονο Πάου Πέρες, την ώρα που εκείνος στάθμευε το αυτοκίνητό του. Τον μαχαίρωσε και διέφυγε με το αυτοκίνητο από την πόλη, παρασύροντας μία αστυνομικό σε ένα από τα μπλόκα. Λίγες ώρες αργότερα, εντοπίσθηκε το όχημα με τον Πέρες νεκρό στο πίσω κάθισμα, ενώ ο δράστης ήταν άφαντος.

Τα «σημάδια» του ιμάμη

Η υπόθεση έχει προξενήσει σοκ στη μικρή πόλη Ριπόλ, όπου ζούσαν τα 12 μέλη του δικτύου. Το Σάββατο, στην πλατεία της πόλης, μέλη της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αποκηρύξουν τους νεαρούς που, ως επί το πλείστον, δεν είχαν δείξει εμφανή σημάδια ριζοσπαστικοποίησης. Δεν ίσχυε, ωστόσο, το ίδιο για τον ιμάμη, ο οποίος, σύμφωνα με πιστό που τήρησε την ανωνυμία του, «μιλούσε συχνά για τζιχάντ και για σκοτωμούς “απίστων”».

Ο θάνατος του ιμάμη και ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης το βράδυ της Τετάρτης κατά την παρασκευή εκρηκτικών στο Αλκανάρ, επέσπευσε την εκδήλωση των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς, όπου σκοτώθηκαν άλλα πέντε μέλη. Τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ένας τραυματίας από το Αλκανάρ, έχουν συλληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή