Ανοδική η τάση των ροών στα νησιά

Ανοδική η τάση των ροών στα νησιά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες είναι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ερωτήματα για τις αιτίες και την προοπτική των ροών στα ελληνικά νησιά. Ενώ από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί είχαν καταγραφεί 643 νέες αφίξεις, χθες το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση ακόμη 114 ατόμων, σε δύο περιστατικά. Η συνολική εικόνα προκαλεί ανησυχία σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι περιμένουν και την εικόνα των επόμενων ημερών για να δουν εάν πρόκειται για εξαίρεση ή αν εκφράζει τάση ενίσχυσης των ροών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, σκάφος του Frontex εντόπισε και προχώρησε στη διάσωση 53 προσφύγων, που βρίσκονταν σε φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Καταρράκτης, πλησίον της Χίου. Οι 53 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου. Αργότερα, ακόμη 61 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν σε βάρκα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, απ’ όπου διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Βαθύ Σάμου.

Η αρχή στο ρεύμα αυξημένων αφίξεων καταγράφηκε Πέμπτη προς Παρασκευή, με 33 άτομα που αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 72 στη Σάμο. Η πιο εντυπωσιακή είσοδος των τελευταίων ημερών ήταν από Παρασκευή προς Σάββατο, όταν έφθασαν στα ελληνικά νησιά 308 πρόσφυγες και μετανάστες, 93 στη Λέσβο, 164 στη Σάμο, 28 στο Φαρμακονήσι και 23 στην Τήλο. Το επόμενο 24ωρο προστέθηκαν ακόμη 136 άτομα στη Λέσβο. Την Κυριακή το απόγευμα διασώθηκαν 94 άτομα, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο. Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε βόρεια της νησίδας Λέβιθα και οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από φορτηγό πλοίο (με συνοδεία σκάφους του Λιμενικού) στη Λέρο.

7.299 αντί για 5.576

Τη Δευτέρα το πρωί καταγράφηκαν 14.412 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά, με τις δομές να έχουν ξεχειλίσει. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής σε όλα τα νησιά είναι 5.576 άτομα και βρίσκονται εκεί 7.299. Πάνω από 4.300 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν υπό πολύ άσχημες συνθήκες σε άτυπες δομές, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καθεστώς φιλοξενίας από την Υπατη Αρμοστεία ή άλλους φορείς.

Ταυτόχρονα καταγράφονται είσοδοι μεταναστών και προσφύγων και μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Το Σάββατο συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, δύο μέλη κυκλώματος που ενέχονται σε παράνομη μεταφορά και προώθηση αλλοδαπών.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, ηλικίας 49 και 31 ετών, εις βάρος των οποίων, αλλά και συνεργών τους που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, για παράνομη μεταφορά-προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών. Οι δύο άνδρες είχαν δρομολογήσει τη μεταφορά 29 αλλοδαπών, μεταξύ αυτών τεσσάρων ανηλίκων, από τον Εβρο προς την Αθήνα, με ενδιάμεση στάση τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τρεις αλλοδαποί (ηλικίας 22, 27 και 40 ετών) συνελήφθησαν από το Λιμενικό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς επιχείρησαν να επιβιβαστούν με πλαστά έγγραφα στο πλοίο προς Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή