Πολιτική θύελλα με Κοντονή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να μην εκπροσωπηθεί η Ελλάδα σε συνέδριο που διοργανώνει η εσθονική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εγκλήματα από κομμουνιστικά καθεστώτα προκάλεσε σφοδρή πολιτική διαμάχη, με την κυβέρνηση να δέχεται βολές για αποφάσεις που οδηγούν τη χώρα σε ευρωπαϊκή απομόνωση και την κυβερνητική πλευρά να εντάσσει και αυτή την αντιπαράθεση στη σταθερή το τελευταίο διάστημα θέση της περί ακροδεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοντονής επανήλθε χθες στο θέμα και δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «ο κομμουνισμός σε οποιαδήποτε μορφή του δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτό το όνειδος του ναζισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της εξόντωσης 6 εκατ. Εβραίων, εκατομμυρίων άλλων αντιφρονούντων ή αιχμαλώτων πολέμου». Αφού αναφέρθηκε, δε, στις καταβολές της ανανεωτικής Αριστεράς, ανέφερε ότι «έρχονται σήμερα και αποδίδουν σταλινισμό στην ανανεωτική Αριστερά; Είναι γελοίοι και ανιστόρητοι». Και ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν ακροδεξιό κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας, που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν και με αυτό που προσπάθησαν μεγάλοι ηγέτες της, ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Μητσοτάκης, ο Στεφανόπουλος, να βγάλουν από την παράταξη το μίσος του Εμφυλίου και τον αντικομμουνισμό». Αναφέρθηκε, επίσης, σε «συντηρητική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ».

Το κείμενο Βενιζέλου

Ως «ασυνάρτητο» σχολίασε ο κ. Κοντονής κείμενο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο ο πρώην υπουργός ασκεί κριτική στην κυβερνητική απόφαση, θέτοντας ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο: «Κυρίως όμως αναρωτιέμαι τι είδους αντίδραση περιμένει η κυβέρνηση από την Εσθονία και άλλα κράτη-μέλη, ανάλογα με τις ειδικότερες ιστορικές ευαισθησίες καθενός που συμπίπτουν όμως στον κοινό παρονομαστή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αδιαφορία ή καταγραφή σε ένα αρχείο «δοσοληψιών» αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης; Ποιος εθνικός στρατηγικός στόχος υπηρετείται με τον τρόπο αυτό και ποια δημοκρατική και άρα παροδική κυβέρνηση νομιμοποιείται να προσδίδει ιδεολογικό ή μάλλον ιδεοληπτικό πρόσημο σε μια ολόκληρη χώρα τοποθετώντας την στο περιθώριο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ιστορικών προσλήψεων;», αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για το θέμα έκανε λόγο για απόφαση «που για άλλη μία φορά τονίζει την ελληνική ιδιαιτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Ο ναζισμός και ο σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας, ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση ούτε εξισώνει αλλά ούτε και εξαγνίζει κανέναν από τους δύο». Απέδωσε, δε, τη στάση της κυβέρνησης σε προσπάθεια «να “ψαρέψει” ψήφους στον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς». Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «σταθερή εμμονή στη λεγόμενη “θεωρία των δύο άκρων”, η οποία το μόνο που κάνει είναι να αθωώνει τον ναζισμό».

«Σύγκρουση για το χθες»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης τόνισε σε δήλωσή του ότι «όσοι δεν έχουν ιδέες για το σήμερα συγκρούονται μόνο για το χθες. Είναι αρκετοί και από διαφορετικές κατευθύνσεις όσοι θέλουν οι Ελληνες να ξαναζήσουν ακόμη έναν διχασμό». «Η κυβέρνηση βρήκε κάποιο τρόπο να πει στο αριστερό της ακροατήριο ότι είναι αριστερή», δήλωσε (ρ/σ Παραπολιτικά) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης «Η άρνηση του κ. Κοντονή να συμμετάσχει σε συνέδριο στην Εσθονία γίνεται για εσωτερική κατανάλωση», ανέφερε με ανάρτηση στο Τwitter η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες» και ότι «ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή