Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοί ρυθμοί χαρακτηρίζουν την επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίοι μπορεί να έφυγαν κατά χιλιάδες, αρκετά περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η απόδραση διήρκεσε λίγο. Το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου παρατηρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες εξόδους εκδρομέων (αύξηση 15% στα λιμάνια), γεγονός το οποίο μάλλον αποδίδεται στο ότι οι διακοπές πλέον περιορίζονται σε λίγες ημέρες και αυτές κατά το παραδοσιακό διάστημα που όλα «νεκρώνουν». Η επιστροφή ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να έχουν μπει «όλα τα κεφάλια μέσα» ακόμα.

Η κίνηση στα κεντρικά λιμάνια της χώρας (Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο) είναι σημαντικά αυξημένη αυτές τις ημέρες, καθώς η πλειονότητα των μετακινήσεων αφορά νησιωτικούς προορισμούς. Χθες, Δευτέρα, παρατηρήθηκε μεγάλο κύμα επιστροφής, με τα πλοία από τα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού να καταφθάνουν «φορτωμένα» με επιβάτες, χωρίς να προκληθούν προβλήματα. Ο προγραμματισμός ήθελε το λιμάνι του Πειραιά να υποδέχεται χθες συνολικά 21 πλοία μέχρι το βράδυ, ενώ το λιμάνι του Λαυρίου ανέμενε χθες τον κατάπλου συνολικά έξι πλοίων.

Σημαντικά αυξημένη παρατηρήθηκε η επιβατική κίνηση στον Πειραιά, καθώς η πλειονότητα των πλοίων εμφάνισε πολύ υψηλές πληρότητες. Χθες στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν 30.996 επιβάτες εκ των οποίων 10.685 από προορισμούς του Αργοσαρωνικού. Το λιμάνι της Ραφήνας υποδέχθηκε χθες 13.231 ταξιδιώτες και του Λαυρίου 3.337 επιβάτες.

Μπορεί οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου να επιστρέφουν, ωστόσο η εποχή ευνοεί τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Αποτέλεσμα είναι η κίνηση στα λιμάνια τις Παρασκευές και τις Κυριακές να παρατηρείται αρκετά αυξημένη. Το Λιμενικό Σώμα παραμένει σε επιφυλακή μέχρι και το τέλος του μήνα, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας από τυχόν συνωστισμό στα λιμάνια. Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι εκδρομείς θα επιστρέψουν εντός του πρώτου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε και από αέρος, καθώς αυξημένη ήταν η κίνηση και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τις ημέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου (11-16 Αυγούστου) είχαν προγραμματιστεί συνολικά 3.625 πτήσεις (αναχωρήσεις και αφίξεις), κατά τις οποίες σταδιακά οι εκδρομείς άρχισαν να επιστρέφουν. Σημειώνεται ότι ενισχυμένη είναι η κίνηση και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) το 7μηνο του 2017 διακινήθηκαν 9,8% περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Εκτακτα δρομολόγια πραγματοποιούν και οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ενισχυμένη ζήτηση. Μέχρι και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου είχαν προγραμματιστεί 170 έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 45.000 επιβατών. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έκτακτα δρομολόγια, προσαρμοσμένα κατά περίπτωση στην αυξημένη ζήτηση της επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή