Στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Ν. Κορέας

Στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Ν. Κορέας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τροφοδοτούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, που άρχισαν χθες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν την 31η Αυγούστου.

Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος 17.500 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους 28.000 που φιλοξενούνται στη συμμαχική τους χώρα και περιλαμβάνουν εξομοιώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών πάνω σε σενάρια πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των βορείων γειτόνων του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο», επιμένοντας ότι «πρόκειται για γυμνάσια που διεξάγονται κάθε χρόνο και έχουν αμυντικό χαρακτήρα». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον και της Σεούλ δεν έπεισαν την Πιονγιάνγκ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας υποστήριξε, σε ανακοίνωσή του, ότι «στόχος (των γυμνασίων) είναι να πυροδοτηθεί πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο με οποιοδήποτε τίμημα». Οι δοκιμές πυρηνικών βομβών και βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Β. Κορέα τους τελευταίους μήνες πιστοποίησαν την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει αναφορικά με την κατασκευή όπλων τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν, ενδεχομένως και με πυρηνικές κεφαλές, την αμερικανική επικράτεια. Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα διστάσει να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας, προσφεύγοντας ακόμη και σε προληπτικά πλήγματα.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος εξελέγη με φιλειρηνικό πρόγραμμα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, αντέδρασε στην επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι νοητή πολεμική επιχείρηση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς την έγκριση της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή