Με θετικό αφήγημα η παρέμβαση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με θετικό αφήγημα η παρέμβαση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και στη φθινοπωρινή αντεπίθεση της Ν.Δ. άρχισαν χθες στην Πειραιώς οι πρώτες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιτελείο του. Διπλός στόχος του τρίτου ορόφου της Πειραιώς με την έναρξη της πολιτικής σεζόν, είναι η αποδόμηση των πανηγυρισμών της κυβέρνησης για την οικονομία, αλλά και η ταυτόχρονη εμφατική ανάδειξη των προτάσεων της Ν.Δ. για την Ελλάδα του αύριο σε αντίστιξη με την Ελλάδα του «χθες» που εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Το παράδειγμα της άρνησης του Σταύρου Κοντονή να μετάσχει σε συνέδριο της εσθονικής προεδρίας με πρόσχημα τη διαφωνία του με τα «θύματα του κομμουνισμού», είναι άλλωστε, ενδεικτικό. Δεν είναι τυχαίο που η Πειραιώς επέλεξε χθες να ψέξει την κυβέρνηση που «επιδιώκει απεγνωσμένα να γυρίσει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου πολλές δεκαετίες πίσω», χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα ως μέθοδο για να ξεχαστούν τα πεπραγμένα της: Τα οποία και έσπευσε να θυμίσει η Ν.Δ., υπενθυμίζοντας τις 13 «ψεύτικες» υποσχέσεις που έδωσε από το βήμα της περυσινής ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας. Ανάμεσα σε αυτές, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα έκλεινε «σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση», ότι θα οριστικοποιούνταν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η χώρα θα εντασσόταν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η αποκλιμάκωση του ύψους των πλεονασμάτων, η διατήρηση των κύριων συντάξεων, το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και απασχολουμένων.

«Να δοθούν απαντήσεις»

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σε καθένα από αυτά τα ζητήματα και όχι να πανηγυρίζει προκλητικά, ζώντας στον δικό της κόσμο, για τα δήθεν επιτεύγματά της, την ώρα που οι πολίτες πιέζονται και η οικονομία δεν έχει επανέλθει ακόμα στην κατάσταση που ήταν πριν από την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, λίγες ώρες αφότου ο τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρ. Σταϊκούρας θύμισε, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους, ότι η αναβάθμιση βελτιώνει την κατάσταση σε σχέση με το χειρότερο σημείο στο οποίο έφτασε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι το ένα σκέλος της στρατηγικής της Πειραιώς. Το άλλο, το οποίο θα ενισχύεται σταδιακά στον δρόμο προς τη ΔΕΘ είναι το θετικό αφήγημα και το οραματικό σκέλος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εστιάσει περισσότερο στο πώς οραματίζεται ο ίδιος την Ελλάδα του αύριο και επιδιώκει να εμπνεύσει ελπίδα και αισιοδοξία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μελετήσει τα σημειώματα που ζήτησε και έλαβε κατά τις ολιγοήμερες διακοπές του από όλους τους τομεάρχες του κόμματος, προκειμένου να τα αξιολογήσει και αξιοποιήσει ενόψει της ανάβασής του στη ΔΕΘ και της παρουσίασης των ανανεωμένων προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Απώτατος στόχος της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να θέσει τη δική της ατζέντα και να μη σύρεται πίσω από την κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρεί όλο και περισσότερο να περιχαρακώσει το αριστερό ακροατήριο με διχαστικά συνθήματα. Εκτίμηση, άλλωστε, του γαλάζιου επιτελείου είναι ότι η κυβέρνηση θα σύρει όσο πιο μακριά γίνεται την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, με αφορμή τη συζήτηση για το αίτημα της Πειραιώς για τη σύσταση Εξεταστικής για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση Noor 1 και ότι δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα προσέλθει σε αυτήν πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. «Αν εξέλθουμε τώρα από την κρίση, θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα», δηλώνει η Μαρέβα Μητσοτάκη στην εφημερίδα Die Welt, η οποία φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η κ. Μητσοτάκη, η οποία μιλάει με την ιδιότητά της ως συνιδρύτριας της εταιρείας Zeus + Dione και ως επικεφαλής της ΜΚΟ Endeavor Greece, αναφέρεται σε κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι αυτό που βελτιώνει το κλίμα δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η προοπτική της κυοφορούμενης κυβερνητικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή