ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη σύγκρουση σε δύο μήνες

Το Uss John S. McCain ρυμουλκείται προς τη ναυτική βάση Τσανγκί. Πρόκειται για τη δεύτερη σύγκρουση πολεμικού σκάφους των ΗΠΑ μέσα σε εννιά εβδομάδες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δέκα Αμερικανοί ναύτες αγνοούνται και πέντε έχουν τραυματιστεί, μετά τη σύγκρουση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού με ένα δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το USS John S. McCain κατευθυνόταν ανατολικά της Σιγκαπούρης και ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί όταν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο Alnic MC, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρή σύγκρουση αμερικανικού αντιτορπιλικού σε διάστημα εννέα εβδομάδων, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές απορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αμερικανικός στόλος. «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το John S. McCain υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά», σημείωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας ότι το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο.

Επιβεβαίωση

«Δέκα ναύτες αγνοούνται και πέντε είναι τραυματίες», προσέθεσε. Τέσσερις από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά, ενώ ο πέμπτος δεν χρειάστηκε διακομιδή.

Εξάλλου, έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαλαισίας, η σύγκρουση σημειώθηκε στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, γεγονός που κάνει εμφανέστερη την αντιπαράθεση Μαλαισίας και Σιγκαπούρης για τα χωρικά τους ύδατα.

Το Alnic MC είναι φορτηγό πλοίο μεταφοράς πετρελαίου ή χημικών μήκους 183 μέτρων, το οποίο φέρει σημαία Λιβερίας.

Μέλος του πληρώματος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε 12.000 τόνους πετρελαίου από την Ταϊβάν στη Σιγκαπούρη.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης, η οποία προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες στο Alnic.

Την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι απέπεμψε τρεις ανώτερους αξιωματικούς του USS Fitzgerald, το οποίο σχεδόν βυθίστηκε μετά τη σύγκρουσή του με ένα υπό φιλιππινέζικη σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νοτιοδυτικά των ακτών της Ιαπωνίας στις 17 Ιουνίου. Από τη σύγκρουση είχαν σκοτωθεί επτά Αμερικανοί ναύτες.

Στον έβδομο στόλο

Τα USS Fitzgerald και USS John S. McCain ανήκουν στον έβδομο στόλο των ΗΠΑ, που ελλιμενίζεται στην Ιαπωνία. Το USS John S. McCain έχει πάρει το όνομά του από τον πατέρα και τον παππού του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, οι οποίοι ήταν ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τμήματα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John S. McCain πλημμύρισαν μετά τη σύγκρουσή του, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το USS John S. McCain, το αμερικανικό αντιτορπιλικό, έφθασε στη ναυτική βάση Τσανγκί στη Σιγκαπούρη έπειτα από τις ζημιές που υπέστη το κύτος του σκάφους, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ορισμένα τμήματά του.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ