Μειώθηκε η ανεργία σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ

Μειώθηκε η ανεργία σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πολιτείες των ΗΠΑ που έπαιξαν καίριο ρόλο όσον αφορά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ παρατηρείται μεγάλη πτώση της ανεργίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου επτάμηνου, δηλαδή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η ανεργία έχει σημειώσει μεγαλύτερη πτώση σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, λόγω των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για την κυβέρνηση Τραμπ, παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της οικονομικής ατζέντας της. Πρόκειται για τη Φλόριντα, την Aϊόβα, το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν. Αναλυτικότερα, η ανεργία στο Μίσιγκαν υποχώρησε κατά 1,2% από το δ΄ τρίμηνο του 2016 στο 3,9%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις ΗΠΑ κυμαίνεται στο 4,3%. Η ανεργία στη Φλόριντα διολίσθησε κατά 0,7% από το δ΄ τρίμηνο πέρυσι στο 4,2% σήμερα. Οπως εξηγούν οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, αυτή η πτώση όσον αφορά την ανεργία στις συγκεκριμένες πολιτείες καταγράφηκε παρά την καθυστέρηση του κ. Τραμπ να προωθήσει κρίσιμα νομοσχέδια στο Κογκρέσο για τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, τη δρομολόγηση έργων υποδομής και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου των τραπεζών. Παραδόξως, οι προαναφερθείσες πολιτείες ψήφισαν τον Μπαράκ Ομπάμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2012 και τον Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016. Παρά την ολιγωρία όσον αφορά τη λήψη νομοθετικών μέτρων, ο κ. Τραμπ έχει διορίσει άτομα δικής του επιλογής σε κρίσιμες θέσεις, τα οποία έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Θετικό ρόλο παίζει το ανοδικό ράλι των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Αν και τελευταία έχει σημειωθεί πτώση στη Wall Street, η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών από τις αρχές του 2017 έχει οδηγήσει σε άνοδο την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αύξηση των προσλήψεων. Την περασμένη Τρίτη, ο κ. Τραμπ υπέγραψε ακόμη ένα προεδρικό διάταγμα «για τη ριζική μεταρρύθμιση των διαδικασιών σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Διεμήνυσε, παράλληλα, ότι «δεν θα ανεχθεί καμία καθυστέρηση που θα έχει επιπτώσεις στην απώλεια θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπoυργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου, το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκε στο 4,3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2001. Μόνον τον Ιούλιο προστέθηκαν 290.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τις 180.000 που αναμένονταν από αναλυτές της αγοράς. Σε κοινή δημοσκόπηση των Economist/YouGov έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που πιστεύουν πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή