ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γουόρεν Μπάφετ απέτυχε να εξαγοράσει την Energy Future

REUTERS, BLOOMBERG

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Sempra Energy ανακοίνωσε χθες πως εξαγόρασε έναντι 9,45 δισ. δολαρίων τον χρεοκοπημένο ενεργειακό γίγαντα Energy Future Holdings, κερδίζοντας την εταιρεία μέσα από τα χέρια δισεκατομμυριούχων επενδυτών όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Πολ Σίνγκερ. Η προσφορά της Sempra Energy αποτελεί μία ακόμη καμπή στην περιπετειώδη ιστορία της Energy Future, την οποία είχαν εξαγοράσει ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια το 2007 έναντι 45 δισ. δολαρίων, ωστόσο γρήγορα η εταιρεία βρέθηκε προ ανυπέρβλητων προβλημάτων, δηλαδή τεραστίων δανειακών υποχρεώσεων, και χρεοκόπησε το 2014. Μέχρι να καταθέσει η Sempra Energy την προσφορά της, όλα έδειχναν πως η Energy Future και η πολύτιμη θυγατρική της Oncor θα κατέληγαν είτε στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είτε στα χέρια του Πολ Σίνγκερ.

Σπάνια ήττα

Η απώλεια της Energy Future αποτελεί σπάνια ήττα για τον κ. Μπάφετ, ο οποίος αποφεύγει να εμπλέκεται σε πλειοδοτικούς πολέμους και μόλις προ έξι εβδομάδων φαινόταν να έχει εξασφαλίσει την εξαγορά της εταιρείας, καταθέτοντας προσφορά ύψους 9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, λίγο αργότερα η εταιρεία Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, η οποία αποτελεί και τον βασικό πιστωτή της Energy Future, είχε επικρίνει τη συμφωνία, λέγοντας πως υποτιμάται η αξία της Oncor και είχε καταθέσει προσφορά 9,3 δισ. δολαρίων.

Η Berkshire Hathaway είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν πρόκειται να αυξήσει την προσφορά της για την Oncor, που εξυπηρετεί 3,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελικά, φαίνεται να κέρδισε η Sempra Energy με έδρα το Σαν Ντιέγκο και 32 εκατ. πελάτες. Εκπρόσωπος Τύπου της Elliott Management δήλωσε χθες πως η εταιρεία θα υποστηρίξει την προσφορά εξαγοράς που έχει καταθέσει η Sempra Energy, λέγοντας πως αυτή «επιτρέπει σε όλους τους πιστωτές να ανακτήσουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με την προσφορά της Berkshire».

Κατάθεση προσφοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Sempra Energy αποφάσισε να καταθέσει προσφορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφότου είχε ξεσπάσει δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Berkshire και Elliott και είχε γίνει γνωστή η αντίθεση της τελευταίας. Εκπρόσωπος Τύπου της Sempra Energy δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ότι η νέα εταιρεία θα προσφέρει αυξημένα έσοδα από του χρόνου.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνδυασμού έκδοσης νέου ομολόγου, έκδοσης νέων μετοχών και μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης. «Χάρη στην εξαιρετική διοικητική ομάδα και την μακρά και διακεκριμένη ιστορία ως ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρισμού του Τέξας, η Oncor αποτελεί εξαιρετικό στρατηγικό συμπλήρωμα για το χαρτοφυλάκιο μας με υπηρεσίες κοινής ωφελείας και ενεργειακές εταιρείες», ανακοίνωσε χθες η κ. Ντέμπρα Λ. Ριντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sempra Energy.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ