Ο Γουόρεν Μπάφετ απέτυχε να εξαγοράσει την Energy Future

Ο Γουόρεν Μπάφετ απέτυχε να εξαγοράσει την Energy Future

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Sempra Energy ανακοίνωσε χθες πως εξαγόρασε έναντι 9,45 δισ. δολαρίων τον χρεοκοπημένο ενεργειακό γίγαντα Energy Future Holdings, κερδίζοντας την εταιρεία μέσα από τα χέρια δισεκατομμυριούχων επενδυτών όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Πολ Σίνγκερ. Η προσφορά της Sempra Energy αποτελεί μία ακόμη καμπή στην περιπετειώδη ιστορία της Energy Future, την οποία είχαν εξαγοράσει ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια το 2007 έναντι 45 δισ. δολαρίων, ωστόσο γρήγορα η εταιρεία βρέθηκε προ ανυπέρβλητων προβλημάτων, δηλαδή τεραστίων δανειακών υποχρεώσεων, και χρεοκόπησε το 2014. Μέχρι να καταθέσει η Sempra Energy την προσφορά της, όλα έδειχναν πως η Energy Future και η πολύτιμη θυγατρική της Oncor θα κατέληγαν είτε στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είτε στα χέρια του Πολ Σίνγκερ.

Σπάνια ήττα

Η απώλεια της Energy Future αποτελεί σπάνια ήττα για τον κ. Μπάφετ, ο οποίος αποφεύγει να εμπλέκεται σε πλειοδοτικούς πολέμους και μόλις προ έξι εβδομάδων φαινόταν να έχει εξασφαλίσει την εξαγορά της εταιρείας, καταθέτοντας προσφορά ύψους 9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, λίγο αργότερα η εταιρεία Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, η οποία αποτελεί και τον βασικό πιστωτή της Energy Future, είχε επικρίνει τη συμφωνία, λέγοντας πως υποτιμάται η αξία της Oncor και είχε καταθέσει προσφορά 9,3 δισ. δολαρίων.

Η Berkshire Hathaway είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν πρόκειται να αυξήσει την προσφορά της για την Oncor, που εξυπηρετεί 3,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τελικά, φαίνεται να κέρδισε η Sempra Energy με έδρα το Σαν Ντιέγκο και 32 εκατ. πελάτες. Εκπρόσωπος Τύπου της Elliott Management δήλωσε χθες πως η εταιρεία θα υποστηρίξει την προσφορά εξαγοράς που έχει καταθέσει η Sempra Energy, λέγοντας πως αυτή «επιτρέπει σε όλους τους πιστωτές να ανακτήσουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με την προσφορά της Berkshire».

Κατάθεση προσφοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Sempra Energy αποφάσισε να καταθέσει προσφορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφότου είχε ξεσπάσει δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Berkshire και Elliott και είχε γίνει γνωστή η αντίθεση της τελευταίας. Εκπρόσωπος Τύπου της Sempra Energy δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ότι η νέα εταιρεία θα προσφέρει αυξημένα έσοδα από του χρόνου.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνδυασμού έκδοσης νέου ομολόγου, έκδοσης νέων μετοχών και μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης. «Χάρη στην εξαιρετική διοικητική ομάδα και την μακρά και διακεκριμένη ιστορία ως ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρισμού του Τέξας, η Oncor αποτελεί εξαιρετικό στρατηγικό συμπλήρωμα για το χαρτοφυλάκιο μας με υπηρεσίες κοινής ωφελείας και ενεργειακές εταιρείες», ανακοίνωσε χθες η κ. Ντέμπρα Λ. Ριντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sempra Energy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή