Ισπανία: Προφυλακιστέοι δύο εκ των 4 κατηγορουμένων για το δίκτυο τρομοκρατών πίσω από τις επιθέσεις

Ισπανία: Προφυλακιστέοι δύο εκ των 4 κατηγορουμένων για το δίκτυο τρομοκρατών πίσω από τις επιθέσεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προφυλάκιση χωρίς εγγύση δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας σε σύνδεση με τις επιθέσεις στην Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, οι οποίες άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς και περισσότερους από εκατό τραυματίες, αποφάσισε ο αρμόδιος δικαστής αργά την Τρίτη, ενώ διέταξε να τεθεί υπό κράτηση για ακόμη 72 ώρες ο τρίτος ύποπτος. Ο τελευταίος εκ των τεσσάρων αφέθηκε ελεύθερος. Οι δύο προφυλακιστέοι άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, φόνου και κατοχής εκρηκτικών.

Οι δύο εκ των 4 κατηγορουμένων ομολόγησαν σχέδια για μεγαλύτερα τρομοκρατικά «χτυπήματα» με στόχο μνημεία της Βαρκελώνης. Ανάμεσα στα μνημεία – στόχους βρισκόταν και η Σαγράδα Φαμίλια του Αντόνι Γκάουντι.

Τα μέλη του πυρήνα τρομοκρατών υπέδειξαν ως «εγκέφαλο» τον ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος σκοτώθηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι της πόλης Αλκανάρ το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, μόλις λίγες ώρες πριν από το πολύνεκρο χτύπημα στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Ο 40χρονος ιμάμης, υπεύθυνος για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών της ομάδας τζιχαντιστών, σχεδίαζε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας στις μεγάλες επιθέσεις που βρίσκονταν στα «σκαριά», ανέφεραν οι εν λόγω κατηγορούμενοι.

Όπως αναφέρει δικαστικό έγγραφο, ο Ες Σάτι είχε αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο για τις Βρυξέλλες, το οποίο εντοπίστηκε στο σπίτι της Αλκανάρ. Επίσης, οι αρχές βρήκαν έγγραφο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το ίδιο δικαστικό έγγραφο, οι ύποπτοι είχαν αγοράσει λεπτά πριν από τη δεύτερη επίθεση στην Καμπρίλς μαχαίρια και ένα τσεκούρι.

Με εκρηκτικά θα χτυπούσαν οι τζιχαντιστές

Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ ομολόγησε ενώπιον δικαστή ότι ο ισλαμιστικός τρομοκρατικός πυρήνας προετοίμαζε επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών υλών. 

Οι 4 κατηγορούμενοι ήταν οι μοναδικοί επιζήσαντες από τον 12μελή πυρήνα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. 

Ανάμεσά τους και ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι το οποίο έριξαν οι τρομοκράτες πάνω στους πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης.

Παραδόθηκε στην αστυνομία ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ότι ο μικρότερος αδελφός του, ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, έκλεψε τα χαρτιά του.

Ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάσθηκε και ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Ένας από τους αδελφούς του, ο Σάιντ, σκοτώθηκε και ένας δεύτερος, ο Γιούσεφ, πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.

Τέλος, ο τέταρτος κατηγορούμενος Σάλαχ ελ Καρίμπ είναι ο ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή